Ekskluzivno: Otkrivamo kako su tekli pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom u Beču

Ekskluzivno: Otkrivamo kako su tekli pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom u Beču

Ekskluzivno: Otkrivamo kako su tekli pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom u Beču

0

Predstavnici MMF-a šokirani pregovaračkim stajalištima pojedinih bh. predstavnika

thumb_sastanakPredstavnici Svjetske banke (World Bank Washington D.C.) napustili sastanak

Neuobičajena netransparentnost u pregovorima bh. predstavnika s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om) dovela nas je u poziciju da istražimo njihov tijek od strane relevantnih osoba involviranih u ovaj pregovarački proces. Tako iz dobro obaviještenih izvora saznajemo kako je ovaj sastanak već na njegovom začetku obilježen nelagodom i demonstrativnim napuštanjem sastanka predstavnika Svjetske banke (World Bank, Washington D.C), svojevrsne sestrinske institucije MMF-a. Kako nam je rečeno ovaj postupak je potaknut neprofesionalnim i neodgovornim odnosom dijela bh. delegacije prema prije dogovorenim obvezama Vlade F BiH u pogledu stand-by aranžmana s MMF-om.

Čelnici MMF-a na sastanku ostali šokirani zahtjevima pojedinih članova bh. izaslanstva

Temeljne odrednice ovog okrnjenog sastanka, održanog u prijestolnici Austrije, su šok, nevjerica te ogromna, a može se reći i nediplomatski iskazana, ljutnja predstavnika MMF-a neznanjem i nerazumijevanjem predstavnika bh. delegacije o bolnim implikacijama negativnih ekonomskih kretanja u zemlji i svijetu. U tom kontekstu posebno se naglašava njihovo neodgovorno mijenjanje famoznog članka 4 iz pisma namjere za dobivanje kreditnih sredstava od ove institucije. Naravno, tome treba pridodati da su ove odrednice već stavljene u Ugovor o stand-by aranžmanu, koji su potpisali niže pozicionirani predstavnici ove međunarodne institucije, a u međunarodnim financijskim odnosima nepojmljivo je da se potpisano na ekspertnoj razini mijenja koristeći unutarnju silu i političke manipulacije u pregovorima. Isto tako, predstavnici MMF-a nisu se mogli oteti dojmu da dobar dio bh. delegacije ne razumije da ključni problem zemlje nije samo minus u budžetima, nego opasnost da već prethodnih godina iz inozemstva pozajmljenih 5,88 mlrd EUR (11,5 mlrd KM) ne bude vraćeno stranim povjeriocima, posebno, imajući u vidu da BiH samo u ovoj godini mora platiti vanjskotrgovinski minus prilikom uvoza roba u neto vrijednosti od gotovo 3.5 mlrd EUR (6,85 mlrd KM).

 

 MMF-u od bošnjačkih predstavnika traži poštivanje odredbi koje su već dogovorene,
nema promjena ugovornih stavki korištenjem sile

S druge strane, nakon napuštanja sastanka predstavnika Svjetske banke oštar ton voditelja sastanka sa strane MMF-a stvorio je nelagodu i kod svih bh. predstavnika, pri čemu je Emir Silajdžić, pomoćnik ministra financija Vlade F BiH, bio konsterniran glasnim zahtjevima i njemu nerazumljivim tonom i naredbodavnim pristupom predstavnika ove institucije, koju je ovih dana uz to ocijenio kao krajnje nekorektnu iako ona nudi sredstva veća od tisuću i pol milijuna USD. Postavlja se pitanje što je toliko razljutilo predstavnike MMF-a da nisu htjeli ni saslušati objašnjenja o socijalnim davanjima iza kojih se u stvari krije financiranje ratnih veterana i njihovih obitelji (citat MMF-a), ili ono što se u ovoj zemlji označava kao davanje šehidima i njihovim porodicama, i to u godišnjem iznosu većem od 350 milijuna KM. Naime, u Ugovoru s MMF-om, potpisanim na ekspertnoj razini, dogovorena je financijska podrška MMF-a u obliku tisuću i pol milijuna USD stand-by kredita, s kamatnom stopom od 1.5 posto, namijenjenog prije svega kapitalnim investicijama, a ne socijalnim izdvajanjima. Isto tako, ovim ugovorom je definirano da Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a, i Vlada F BiH moraju srezati proračunska davanja za 600 milijuna KM, od čega se na Federaciju BiH odnosi čak 414 milijuna KM. Nepoštivanje dogovorenog i instrumentalizacija agresivnih skupina ratnih veterana (šehida) za čelnike MMF-a je neprihvatljiva, a zemlja nema nikakvu mogućnost za nenamjensko trošenje dobivenih sredstava, primarno, zato što su u uvjetima globalne recesije dosad izdašni inozemni kreditori zabavljeni stanjem u svojim zemljama i ne mogu izdvajati kredite za vrlo rizičnu i ekonomski upitno održivu zemlju kao što je BiH. U tom smislu istog dana u Beču je održan sastanak na kojem su prisustvovali i predstavnici matica 6 najvećih banaka koje djeluju u BiH.

Sastanak Europske koordinacije banaka za BiH ostao u sjeni sloma pregovora,
u zaključcima s ovog sastanka iskazuje se suzdržanost spram velikog financijskog minusa zemlje prema inozemstvu

Ovaj izrazito bitan sastanak u domaćim medijima je jedva usputno spomenut, a popis sudionika sa sastanka dovoljno ukazuje na ozbiljnost ekonomskih problema u BiH, koji se ne mogu prikriti niti dosta odmjerenim priopćenjem javnosti s ovog skupa, inače, objavljenom isključivo u stranim medijima.
Veliko značenje Sastanku Europske koordinacije banaka za BiH dala je prisutnost predstavnika Ministarstva financija Njemačke, Italije, Austrije, i Slovenije, zatim ovaj put tu su bili i predstavnici Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB), Europske centralne banke (ECB), te na koncu Europske komisije i čelnici matica šest najvećih stranih banaka u BiH. S druge strane stola našla se delegacija sastavljena od vodećih ljudi CB BiH, članova Fiskalnog vijeća BiH i predstavnika Agencija za bankarstvo RS i F BiH. Ovaj sastanak rezultirao je samo pozivom da bh. autoriteti prihvate sporazum s MMF-om, kako bi potakli povjerenje prema svim poslovnim subjektima u ovoj zemlji u smislu njihove spremnosti financiranja vanjskog deficita, odnosno dospjelih i potencijalnih obveza prema stranim dobavljačima i investitorima. U tom slučaju, najveće strane banke u BiH razborito će sagledati mogućnosti daljnjeg kapitalnog i kreditnog injektiranja deviznih sredstava u svoje institucije u BiH.
Izvještaj obojen diplomatskom odmjerenošću i pozivima za potpisivanje aranžmana s MMF-om potvrđuje da će tek po potpisivanju ovog aranžmana biti dostupna nova financijska sredstva stranih komercijalnih i razvojnih banaka, što samo po sebi ukazuje na probleme nelikvidnosti i insolventnosti s kojima se domaći ekonomskih sustav već sad suočava, a sasvim je moguće da ovaj ekonomski proces eskalira u fazu potpunog ekonomskog kolapsa, osobito, ako se ne pribave sredstva MMF-a. Svakako, predstavnicima BiH i posebno F BiH tek je ostala dvojba birati između potpunog ekonomskog kolapsa zemlje ili ekonomskog protektorata MMF-a.


www.siroki.com