Kosor: Hrvati u BiH mogu računati na potporu Hrvatske

Kosor: Hrvati u BiH mogu računati na potporu Hrvatske

Kosor: Hrvati u BiH mogu računati na potporu Hrvatske

0

thumb_jadranka_kosorNe smijemo zaboraviti da bez potpore Hrvata iz BiH i cijelog svijeta vjerojatno ne bismo uspjeli u povijesnom projektu stvaranja i očuvanja hrvatske države, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na okruglom stolu o položaju Hrvata izvan domovine
»Hrvati u BiH mogu apsolutno računati na potporu svih državnih mehanizama Hrvatske kako bi ostvarili jednakopravnost s ostala dva konstitutivna naroda.
To je samo mali dio onoga što je naša ustavna obveza, ali i vraćanje povijesnog duga zbog potpore u stvaranju i obrani hrvatske države. Želimo da BiH ostane, opstane i jednog dana uz potporu Hrvatske uđe u EU u koju ćemo ući i mi unatoč blokadi kojoj smo svjedoci«, rekla je u srijedu premijerka Jadranka Kosor na okruglom stolu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske posvećenom položaju Hrvata izvan domovine.


Podsjetila je na financijsku pomoć potrebnu Hrvatima u BiH za nekoliko važnih projekata koja se daje putem natječaja i poručila da će se pomoć davati i dalje, unatoč krizi, premda je planirani iznos veći od 28 milijuna kuna rebalansom ponešto smanjen. Sudjelovanje na okruglom stolu prvi je javni nastup Jadranke Kosor kao nove premijerke. »Time sam željela vrlo jasno reći da će Vlada u novom sastavu ići u skladu sa svojom ustavnom obvezom«, kazala je Jadranka Kosor, najavivši da će Vlada izraditi posebnu strategiju o odnosu Hrvatske prema Hrvatima diljem svijeta. Premijerka je spomenula da na osnovi vlastitog iskustva može svjedočiti snazi i zajedništvu hrvatskog naroda.
»Ne smijemo zaboraviti da bez potpore Hrvata iz BiH i cijelog svijeta vjerojatno ne bismo uspjeli u povijesnom projektu stvaranja i očuvanja hrvatske države.

 Njihova potpora bila je od neprocjenjive vrijednosti i to ne smijemo zaboraviti, iako vrijeme briše sjećanja«, rekla je premijerka. Dodala je da Hrvati koji žive izvan Hrvatske jedini imaju poseban odnos prema domovini vjerojatno i zbog teškog puta do samostalnosti koji je Hrvatska prošla i zbog brojnih života ugrađenih u hrvatsku samostalnost. Premijerka je podsjetila i na koalicijske sporazume njene i dviju vlada Ive Sanadera sa zastupnicima nacionalnih manjina, koji su kao obvezu preuzeli i promicanje zaštite Hrvata u svojim matičnim zemljama. »U Hrvatskoj imamo 22 nacionalne manjine koje apsolutno smatramo velikim bogatstvom, što dokazujemo radom Vlade, Sabora i cijelog društva, ali smatramo da isti takav položaj moraju imati i Hrvati u zemljama gdje su manjina«, kazala je premijerka Kosor.
Na okruglom stolu govorio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je Vladi zahvalio na političkoj i financijskom pomoći Hrvatima u BiH, poručivši da treba stvoriti mogućnosti za njihov opstanak, jer je to ujedno i strateški interes Hrvatske. Vladi je predložio da osnuje agenciju za strateška ulaganja u BiH i osnuje fond za mikrokredite, a upozorio je na probleme s kojima se Hrvati u BiH suočavaju u zaštiti svog identiteta i jezika. »Za Hrvate u svijetu važno je da osjete da se u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće, da ne misle da želimo isisati njihov novac, nego da želimo da ga ulažu«, zaključio je Puljić.
Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je da su Hrvati u BiH izloženi pritiscima i da je nužna veća politička, pravna i materijalna pomoć Hrvatske. »Preklinjem vas da odlučnije krenete prema BiH. Sava ne smije biti međa za Zagreb. Hrvatskog naroda u pola Bosne nema. Ne želimo biti živi pokopani. Mi tamo nismo došli kao tuđinci, mi smo tamo svoji na svome i imamo svije korijene«, poručio je Komarica.

Bebić: Nema BiH bez ravnopravnosti sva tri naroda


I predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je na ustavnu obavezu Hrvatske, kao matične države svih Hrvata, da pomaže u rješavanju pitanja i problema Hrvata izvan Hrvatske, kao i na obavezu koju Hrvatska ima prema Hrvatima u BiH kao supotpisnica Daytonskog sporazuma. »Hrvati u BiH su konstitutivan, suveren i jednakopravan narod, ali ta prava moraju uživati u punini. To moramo otvoreno reći jer se BiH nalazi pred ustavnim promjenama. Nema BiH bez ravnopravnosti sva tri naroda. Hrvatska se nije niti će se miješati u unutarnje stvari BiH, ali će se boriti za ostvarenje ni većih ni manjih prava hrvatskog naroda u odnosu na Bošnjake i Srbe«, kazao je Bebić, koji je također istaknuo važnost Hrvata izvan Hrvatske za ostvarenje hrvatske državnosti i samostalnosti, poručivši da su ti ciljevi ostvareni jedinstvom domovinske i iseljene Hrvatske i pomirbom. Bebić je spomenuo na visoku razinu zaštite manjinskih prava u Hrvatskoj, ustvrdivši da problemi proizlaze iz nedostatka financijskih sredstava, a ne zbog nedostatka političke volje. »Manjine su snaga, a ne teret, dobitak, a ne gubitak jer one su most za razumijevanje s drugim zemljama i zato Hrvatska želi da se druge države odnose prema hrvatskoj manjini kao što se mi u Hrvatskoj odnosimo prema manjinama. Hrvatski sabor neće zatvarati oči pred problemima koje imaju Hrvati izvan Hrvatske, već će pomagati da se ti problemi riješe«, rekao je Bebić.
Marijan Lipovac www.vjesnik.hr