Špirić ne zna šta Alkalaj radi u SAD-u

Špirić ne zna šta Alkalaj radi u SAD-u

Špirić ne zna šta Alkalaj radi u SAD-u

0

thumb_svenPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić nikada nije dobio izvještaje o putovanjima i lobiranjima šefa diplomacije BiH Svena Alkalaja, pa ni sada ne zna šta ovaj ministar radi 10 dana u Sjedinjenim Državama.
Alkalaj boravi u SAD-u od 10. do 21. 10., a razlog njegove druge desetodnevne posjete New Yorku u posljednjih mjesec dana je lobiranje za prijem BiH u nestalno članstvo Vijeća bezbjednosti UN, o čemu bi se trebalo glasati ovog tjedna.

"Alkalaju bi bilo bolje da uredi stanje u Misiji BiH u UN nego što svako malo ide u SAD da lobira za prijem u nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti, gdje smo jedini kandidat. Tražio sam izmjene Poslovnika, pa da predsjedavajući Vijeća ministara potpisuje putne naloge, ali nije bilo volje da se to podrži jer bih tako mogao kontrolirati i aktivnosti ministara i troškove iz budžeta", rekao je Špirić, prenose "Nezavisne novine".

On je podsjetio da je Misija BiH u New Yorku nepopunjena, jer Alkalaj ne poštuje sistematizaciju, te da osim ambasadora tamo sada radi samo dvoje ljudi. Špirić je naglasio da je važno za BiH što postaje dio "svjetske vlade" kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, ali ukoliko se ne popuni misija i ne uredi način rada i donošenje odluka, to može biti kontraproduktivno za BiH.

"Stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH i diplomacija koju vodi Alkalaj dobra je za BiH kao kad bi hladne obloge stavljali da bi liječili karcinom", rekao je Špirić i dodao da ne zna kod koga i za šta Alkalaj lobira, jer izvještaje vjerovatno podnosi svojoj stranci.

U SAD iz istog razloga boravi i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Prema podacima Predsjedništva, sa Komšićem su otputovali supruga i kćerka.


Zatim osoba zaposlena u Sekretarijatu Predsjedništva BiH i dva pratioca (pripadnici SIPA-e), a u Montrealu će se ovoj delegaciji pridružiti i penzionisani diplomata, Komšićev savjetnik Nerkez Arifhodžić, koji je zbog "snimanja stanja" u Misiji BiH u UN iz budžeta Ministarstva vanjskih poslova već potrošio oko 15.000 KM.

Dosadašnja praksa bila je da troškovi putovanja, dnevnica i boravka delegacija budu plaćeni iz budžeta Predsjedništva BiH ili kabineta člana Predsjedništva u zavisnosti od posjete, dok SIPA plaća za svoje pripadnike.