Prikazan film o Josipu Šimuniću ‘MOJA VOLJENA HRVATSKA’

Prikazan film o Josipu Šimuniću ‘MOJA VOLJENA HRVATSKA’

Prikazan film o Josipu Šimuniću ‘MOJA VOLJENA HRVATSKA’

0

Široki Brijeg – U kinu ‘Borak’ održana je promocija filma ”Moja voljena Hrvatska”, redatelja Jakova Sedlara, čiji je glavni akter proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić.

Na samom početku programa nakon himne koju su izvele članice klape ‘Diva’ i minute šutnje za sve poginule i umrle hrvatske domoljube nazočne je pozdravio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević poželjevši dobrodošlicu Josipu Šimuniću, Jakovu Sedlaru i svima nazočnima.
Nakon prikazivanja 67-minutnog filma na pitanje gledatelja odgovarali su Josip Šimunić i Jakov Sedlar. Na pitanje jednog gledatelja upućenom Josipu Šimuniću da se ponovi ista situacija bi li isto postupio Šimunić je odgovorio potvrdno, te dodao: „Starim hrvatskim pozdravom nikoga nisam htio uvrijediti i da sam znao da je kažnjivo, to ne bih to učinio“.
Šimunić se na Fifinu odluku žalio Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer i dalje vjeruje da je ‘Za dom spremni’ starohrvatski pozdrav. Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača podsjeća na praksu hrvatskih sudova prema kojoj taj poklič nije fašistički, osim ako nije popraćen gestom. U filmu je prikazan i isječak iz opere “Zrinjski” u kojem se također spominje taj izraz kao povijesni, puno stariji od NDH u kojoj se također koristio.
Organizator promocije dokumentarnog filma ”Moja voljena Hrvatska” je navijačka skupina ‘Uvijek vjerni’, a organizaciju je potpomogla i Gradska uprava Grada Širokog Brijega. Program je vodio Mario Marušić.
Prikupljena sredstva od prodaje DVD-ova filma ”Moja voljena Hrvatska” (10 KM) bit će donirana Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar.Vrelo www.sirokibrojeg.ba