PRIOPĆENJE U POVODU INCIDENTA NA JUČERAŠNJOJ NOGOMETNOJ UTAKMICI ŠIROKI BRIJEG-SARAJEVO

PRIOPĆENJE U POVODU INCIDENTA NA JUČERAŠNJOJ NOGOMETNOJ UTAKMICI ŠIROKI BRIJEG-SARAJEVO

PRIOPĆENJE U POVODU INCIDENTA NA JUČERAŠNJOJ NOGOMETNOJ UTAKMICI ŠIROKI BRIJEG-SARAJEVO

0

Široki Brijeg – Navijači koji su tijekom jučerašnje nogometne utakmice Široki Brijeg-Sarajevo u svojim rukama držali zastavu iz nekih vremena koje želimo što prije zaboraviti nisu navijači koji žele dobro Širokom Brijegu, ali niti Nogometnom klubu Široki Brijeg najtrofejnijem nogometnom klubu u Bosni i Hercegovini. Takvi navijači ne trebaju klubu i nemaju nikakvih dodirnih točaka sa športom i našim gradom, i stoga od nadležnih tijela očekujemo da provedu istragu o ovom jedinom incidentu tijekom jučerašnje utakmice koja je prošla u fer i športskom nadmetanju.

Siroki Brijeg – Supporters during yesterday's football match Siroki Brijeg-Sarajevo in their hands holding the flag ‘of some time that we want forget'. The fans made malicious damage to Siroki Brijeg town and its football club ‘Siroki Brijeg' – highest number cup & championship football club in Bosnia and Herzegovina. Such supporters can not be part of club fans, and have no common points with the sport and our city, and therefore we expect the authorities to investigate this single incident during yesterday's match, which was passed in a fair and sporting competition. 

Općinski načelnik, Miro Kraljević

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Škripari su trn u oku zbog hrvatskih, a ne nacističkih zastava!


Škripari su trn u oku zbog hrvatskih, a ne nacističkih zastava! Iako se ne volimo javljati preko medija, to jednostavno
nije naš stil, ovim putem smo nažalost primorani reagirati, jer ne možemo ostati spokojni nakon silnih prozivanja i osuda koje na naš račun stižu zbog jednog nepromišljenog čina pojedinca, a čime se osuđuje naša čitava grupa!

To bi bio najbolji zaključak svih tih reakcija svekolike javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i Republici Hrvatskoj nakon što se u medijima neposredno poslije jučerašnjeg prvenstvenog susreta nogometaša Širokog Brijega i Sarajeva pojavila fotografija sa skupinom (ili bolje reći sa jednim ili dva pojedinca) domaćih navijača gdje se u neposrednoj blizini jedna do druge nalaze nacistička i zastava Vatikana!

Riječ je o nepromišljenom potezu pojedinca koji je spomenutu zastavu donio na ovu utakmicu, ali isto tako to ne bi trebao biti razlog da se sada zbog jednog takvog poteza osuđuju svi pripadnici navijačke Skupine "Škripari", a što pojedini mediji u BiH, te Hrvatskoj i žele i upravo čine, ali dobro, to pokazuje kakvi su oni a ne Škripari.

Naša navijačka grupa službeno djeluje od 09.09.1996. godine, iako je u Širokom Brijegu organiziranog navijanja na sportskim događajima, a prvenstveno utakmicama našeg nogometnog kluba bilo i ranije. I evo u ovih više od 14 godina našeg postojanja nikada do ove utakmice takva zastava se nije pojavila na utakmicama našeg kluba. Sada se nažalost upravo to dogodilo. Dogodilo i ne ponovilo.

Ne ponovilo, jer nismo nikakva nacistička ili fašistička organizacija kakvom nas određeni mediji žele prikazati, a zapravo u jednoj krajnosti poslati poruku o našem narodu, dakle ponosnom hrvatskom narodu Zapadne Hercegovine kao fašistima i nacistima, a istina je da smo mi čisto skupina koja može biti na ponos i Širokom Brijegu i općenito hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, jer kroz posljednjih desetak godina upravo na utakmicama svog voljenog kluba proputovali smo Europu uzduž i poprijeko te nigdje nismo ni najmanjeg incidenta napravili. Naš klub je iz tih gradova, iz klubova s kojima se igralo, dobivao zahvalnice zbog fer i korektnog ponašanja "Škripara".

Da ne govorimo o utakmicama na BiH stadionima te utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije na kojima se pripadnici naše Skupine redovno pojavljuju.

Voljeli bi se sjetiti ponovljene utakmice ista ova dva kluba iz
studenog 2009, mjesec dana od nemilih događanja u našem gradu kada smo valjda svi trebali biti bjesni,krvolični itd. Kakvi smo mi bili? Bez ijedne uvrjedljive riječi igračima Sarajeva a da ne govorimo o nečem više, bez bilo kakvog incidenta, e takvi smo mi i to mora biti svima jasno.

I zato nam sada još teže padaju ova generaliziranja osude cijelog naše grupe, a na kraju krajeva i našeg naroda. To nećemo dopustiti. Dosta je bilo sustavnog uništavanja i omalovažavanja bh Hrvata, a posebice Hrvata u Zapadnoj Hercegovini. Na utakmicama pojedinih bh nogometnih klubova, pa i na njihovim gostovanjima u Širokom Brijegu, redovno se pojavljuju ili su se pojavljivale mudžahedinske zastave, turske zastave i transparenti s likom jednog tako velikog zločinca kakav je "drug" Tito, transparenti s porukama komunističke partije, iako su Svijet i Europa istu jednako osudili kao i nacističku ideologiju, ali u našem društvu, u ovdašnjem okruženju takve pojave su kao nešto sasvim normalno. Nitko nikada nije postavio pitanje treba li osuditi takve pojave?

No, čim se navijačima Širokog Brijega, opet ponavljamo pojedincu, a ne Udruzi navijača, dogodio jedan takav gaf, kojeg još jednom sami osuđujemo, digla se neviđena "prašina".

Također, jako dobro smo svjesni koliko smo u Bosni i Hercegovini kao navijačka grupa trn u oku svima drugima. Ali, nismo im trn u oku zbog nacističkih, zastava Vatikana ili nekih drugih. Trn u oku smo im zbog brojnih zastava i transparenata s hrvatskim obilježjima, s obilježjima našeg ponosnog naroda, međutim to nije naš problem. To je njihov problem ili Vaš, kako Vam draže i neka Vama služi na čast.

Mi ćemo i nadalje nastaviti pratiti nastupe svojih sportskih klubova i svoje reprezentacije, te ovom prilikom pozivamo predstavnike svih medija da u srijedu poprate novi nastup našeg kluba, igrom slučaja ponovno na našoj Pecari protiv FK Sarajeva, te objektivno pošalju informaciju i sliku sa same utakmice, a ne da nas razapinju zbog gafa pojedinca – koji vjerojatno ni sam nije svjestan što predstavlja zastava s kojom je stigao na nedjeljnu utakmicu.

S poštovanjem,

Klub navijača "Škripari" – Široki Brijeg

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nogometni klub Široki Brijeg najoštrije osuđuje sve stvari koje nemaju veze sa sportom pa tako i isticanje zastave s nacističkim simbolom na prvenstvenoj utakmici Široki Brijeg – Sarajevo, odigranoj u nedjelju, 7. studenoga 2010. na Pecari.
Osoba ili osobe koje se bave takvim stvarima nisu i ne mogu biti navijači NK Široki Brijeg niti žele dobro našem klubu ni gradu Širokom Brijegu pa pozivamo i ovom prigodom nadležne institucije da rade svoj posao, odnosno da, sukladno njihovim ovlastima, sankcioniraju ponašanje kakvom nema mjesta na sportskim borilištima, kao ni u modernom društvu uopće. Neodgovorni pojedinac ili nekolicina njih takvim ponašanjem narušavaju ugled i renome našega kluba, odnosno sve ono što smo učinili proteklih godina i činimo na sportskom planu i razvoju sportskih i prijateljskih odnosa, čemu svjedoče naši brojni rezultatski uspjesi i pohvale za suradnju, kako na domaćoj tako i na europskoj pozornici.
I za utakmicu sa Sarajevom NK Široki Brijeg je u okviru svojih nadležnosti kao domaćin poduzeo sve kako bi susret protekao u okvirima sportskog nadmetanja, a na zasluženoj pobjedi čestitali su nam i gosti iz FK Sarajeva.

UPRAVNI ODBOR NK ''ŠIROKI BRIJEG''