Propast Aluminja pokosit će Hercegovinu

Propast Aluminja pokosit će Hercegovinu

Propast Aluminja pokosit će Hercegovinu

0

KOLAPS Direktor Aluminija uputio dramatično pismo političkomu vrhu Federacije BiH
15. listopada 2013.

Bradvica: Volje u BiH ima, ali one za smrću ovoga diva i za ekonomsko-socijalnom smrću Hercegovine, a tvorci ovoga scenarija osmislili su putove i okolnosti njegove provedbe, ali nisu računali na to da će, za to ću se osobno poduzeti, imenom i prezimenom preuzeti odgovornost za ono što su učinili
Aluminij Mostar

Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica uputio je danas dramatično pismo visokomu predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, potom predsjedniku FBiH Živku Budimiru, predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću te ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdalu Trhulju. Pismo naziva Došlo je do propasti Aluminija d.d. Mostar prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo,

na sastanku, održanom 11. listopada 2013. godine u Uredu ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, u nazočnosti resornoga ministra, potom predsjednika FBiH i generalnog direktora JP EPHZHB Mostar, postalo je razvidno kako je politička odluka oko upropaštavanja Aluminija već donesena.

Usudili smo se ponadati kako nikomu ne će doteći toliko pameti takovu strašnu Odluku ipak provesti u djelo te zatečeni i dovedeni pred zid činjenicom da su nam jučer blokirani svi računi, ovim Vas putom izvješćujemo kako smo, za razliku od svih onih ranijih teških stanja u kojima smo nastojali vidjeti barem tračak optimizma, sada u stanju iz kojega nema izlaza, a u koje nas je dovelo rukovodstvo JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne. Blokiravši nam račune u potpunosti su nam onemogućili nastavak poslovanja i više ne možemo izmirivati svoje obveze.

Pojašnjenja radi, rukovodstvo EPHZHB uporno je, i bez ijednom pokazane pripravnosti na ustupke, ustrajavalo u zahtijevanju neodgodive naplate našega dugovanja, u iznosu od otprilike 38 milijuna KM (riječ je o svega tri i pol mjesečna računa), što u ovomu trenutku nismo u mogućnosti izvršiti. Nakon neshvatljive krutosti u pregovorima, u kojima smo mi nudili drukčije, Zakonom obuhvaćene okvire izmirenja dugovanja, povukli su i konačan, neprofesionalan, nelogičan, neisplativ, ishitren i tragičan potez te Aluminij više ne može izmirivati svoje poslovne obveze ni prema kojemu od partnera.

Poštovana gospodo, ovim Vas putom samo izvješćujemo o novonastalomu stanju, jer cjelokupni Aluminijevi budući odnosi sa svim našim suradnicima više nisu u našim, nego u rukama Vlade FBiH i EPHZHB, s obzirom na činjenicu da je spomenuta entitetska vlada 98-postotnim vlasnikom te elektroprivredne kuće. Unatoč toj činjenici, unatoč i činjenici da se Vlada FBiH, na čelu s njezinim predsjednikom (potpisivanjem Aneksa br. 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija, iz lipnja ove godine), obvezala subvencionirati daljnju proizvodnju aluminija, kao 44-postotni suvlasnik naše tvornice, čak i unatoč činjenici da se Vlada FBiH obvezala biti posrednikom u iznalaženju obostrano povoljnoga načina otplate našega dugovanja, EPHZHB nije pristajala niti na jedan od naših prijedloga (primjerice, preinačavanje dugovanja u kredit…), nego su ustrajavali u traženju neodgodive isplate.

Njihov jučerašnji postupak, računajući na njihovu duboku svjesnost posljedica koje će iz njega proizići, porazom je svih zdravorazumskih uzusa gospodarskoga ponašanja, što nas uvjerava u to da su pozadinom svega prljave nakane u svezi sa sudbinom Aluminija, o kojoj je, razvidno je, politika već donijela odluku, prešutno blagoslivljajući ovu katastrofu kojoj ćemo ovih dana svjedočiti svi zajedno.

Jasno nam je kako je scenarij upropaštavanja Aluminija završen i kako je njegova provedba otpočela, a ovim putom obavještavamo i Vas, ali i cjelokupnu javnost, kako blokada naših računa znači i našu propast – propast Aluminija i jamčim Vam kako će ovo dovesti do katastrofe čiji će val pokositi Hercegovinu, FBiH, potom i Republiku Hrvatsku.

Nama je sad ostalo Sudu poslati prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka i za imenovanje stečajnoga upravitelja, a što je, kratko i jasno, kraj Aluminija. Trudili smo se, dali smo sve od sebe, svjesni da se drukčijim pristupom moglo izbjeći najgore. Međutim, ovim prestaje uzaludna borba s vjetrenjačama i nada kako postoji ono malo dobre volje. Volje u BiH ima, ali one za smrću ovoga diva i za ekonomsko-socijalnom smrću Hercegovine. No, bojim se kako ste nespremni na kataklizmu jer ovu opaku bolest, pošast posljedica ove tragedije, obećavam Vam, ne ćete moći suzbiti unutar našega krša – osjetit će ju na desetke i na stotine općina i gradova, unutar i izvan BiH. Tvorci ovoga scenarija osmislili su putove i okolnosti njegove provedbe, ali nisu računali na to da će, a za to ću se osobno poduzeti, imenom i prezimenom preuzeti odgovornost za ono što su učinili.