“BiH s OHR-om ne može u EU”

“BiH s OHR-om ne može u EU”

“BiH s OHR-om ne može u EU”

0

douaneEuropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u srijedu u Bruxellesu bh. političke čelnike da se dogovore o reformi Ustava Bosne i Hercegovine, inzistirajući da samo funkcionalne države mogu ući u Evropsku uniju.

"Zahtjev BiH za članstvo u EU-u može biti razmatran samo kada Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice bude zatvorena. Nikakvi kvaziprotektorati ne mogu ući u Uniju", istaknuo je Rehn na konferenciji za štampu povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.

Agencije prenose da je Olli Rehn podsjetio da je prošle sedmice održan sastanak u Butmiru na kojem su čelnici bh. političkih stranaka razgovarali sa šefom švedske diplomacije Carlom Bildtom i zamjenikom državne tajnice SAD-a Jamesom Steinbergom o prevladavanju zastoja u BiH.

KOURKOULAS: IZVJEŠTAJ O NAPRETKU BiH NIJE POZITIVAN 

Izvješća o napretku BiH u procesu približavanja EU nije pozitivan,  a u većini zadataka ostvaren je tek mali napredak, izjavio je danas šef Delegacije Europske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas predstavljaući na pres-konferenciji u Sarajevu Izvještaj EK o napretku BiH u ovoj godini.

On je kazao kako BiH mora postići mnogo više i pozvao vlasti da ubrzaju ključne reforme kako zemlja ne bi zaostajala za svojim susjedima u procesu europskih integracija.

Ambasador Kourkoulas je naglasio potrebu ispunjavanja uvjeta za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU te provedbe ustavne reforme. Bez ispunjava ovih zahtjeva, BiH ne može dobiti kandidatski status, dodao je.

U oblasti reforme ustava, kako je naveo, BiH mora ostvariti ustavnu kompatibilnost vezanu za ljudska prava, te državne institucije učiniti funkcionalnijim i efikasnijim.

Također, izrazio je uvjerenje da BiH, ako političari pokažu političku volju, ipak može dostići svoje susjede u ispunjavnju potrebnih uvjeta za napredak u procesu europskih integracija.

 

"Iduće sedmice, u utorak i srijedu, ponovno ćemo se sastati u BiH. Naš cilj je da BiH postane kredibilan podnositelj zahtjeva za članstvo u NATO-u i EU-u. Za to je potrebno da zemlja stane na svoje noge, bez predstavnika međunarodne zajednice ili EU-a", kazao je europski povjerenik.

"Naš je cilj dogovor o ustavnim promjenama koje bi od BiH napravile funkcionalnu državu, koju bismo mogli smatrati kandidatom za pristupanje Uniji. Ne radi se o ustavnoj revoluciji, već radimo na osnovama Daytona. Ne namjeravamo imati maksimalističku agendu, već samo razgovarati o funkcionalnosti države", zaključio je Rehn.

On je rekao da BiH kao i sve druge zemlje "mora biti sposobna usvojiti i primijeniti standarde EU-a" napominjući kako je sada vrijeme da se postigne sporazum prije nego što počne predizborna kampanja.

"Nadam se da će bosanski čelnici spoznati priliku u korist BiH i Balkana", kzao je europski povjerenik i dodao: "Želimo dobiti sporazum o tranziciji – zatvaranju OHR-a i prelasku na pojačanu prisutnost EU-a."