PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Županiji ZH prijeti blokada: bez posla ministri i 2200 ljudi?
Županiji ZH prijeti blokada: bez posla ministri i  2200 ljudi?

Županiji ZH prijeti blokada: bez posla ministri i 2200 ljudi?

0
0
Široki Brijeg – Ako Vlada Zapadnohercegovačke županije uskoro ne osigura jamstvo koje je nužno za zaključenje sporazuma o plaćanju duga na rate, Porezna uprava Federacije BiH mogla ponovno blokirati račun proračunskim korisnicima u ovoj županiji, informacija je koju smo dobili od Porezne uprave.

Pokazalo se, naime, da s Poreznom nema šale. Početkom ove godine Porezna je blokirala račun određenom broju korisnika. Kada su čelni ljudi Županije shvatili da Porezna misli ozbiljno, uplaćen je jedan dio, točnije 105 tisuća maraka dužnih javnih prihoda. „Bilo im je to upozorenje, da proračunski korisnici koji imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa ozbiljnije pristupe poduzimanju aktivnosti propisanih navedenim zakonskim i podzakonskim aktima u cilju plaćanja dužnih javnih prihoda, kazali su u Poreznoj.

‘Kap u moru'

No, s tim županija nije riješila svoje probleme. Brojka od 105 tisuća samo je ‘kap u moru', ako se uzme u obzir, a sveukupni dugovi proračunskih korisnika ZHŽ-a po osnovi doprinosa iznose 13 milijuna maraka, piše današnji Dnevni list.

Iz Porezne također doznajemo da je do sada od Vlade ZHŽ-a osigurano jamstvo za oko 8 milijuna maraka, ali kako dugovanja iznose puno više, potrebno je osigurati jamstvo za cjelokupni iznos duga da bi se mogla podnijeti molba zaključenje sporazuma. Dok se to ne uradi, proračunski korisnici, njih 2200, u ovoj županiji i dalje će živjeti u strahu zbog moguće blokade računa koja bi značila neisplatu plaća.

Do kada će biti tako, do sada nam nitko nije znao reći. Ministar financija ove županije Rade Luburić nam je u nekoliko navrata kazao da je otplaćen veliki dio duga, a spomenuo je i brojku od 3 milijuna maraka, iznos koji su, navodno, uspjeli vratiti. No, iz Porezne nam nisu potvrdili tu informaciju.

Nezadovoljstvo

Luburić je više puta isticao kako je županija u velikim problemima zbog dugova od 46 milijuna maraka, ali još nije pronađen način kako sanirati te dugove koji bi mogli dovesti do bankrota županije i potpunog kolapsa.

Spomenuti iznos od 46 milijuna maraka zapravo je plaća na razini jedne godine za 2200 proračunskih korisnika iz osnovnih i srednjih škola, Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave za inspekcijske poslove, Županijskog suda Široki Brijeg, Skupštine Zapadnohercegovačke županije, Ministarstva prosvjete, kulture i sporta, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi,Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove itd.

Iz Porezne naglašavaju kako se radi o vrlo osjetljivim poreznim obveznicima gdje bi blokada računa mogla izazvati velike poremećaje u funkcioniranju javnog života u ovoj županiji kao i nezadovoljstvo zaposlenika, proračunskih korisnika.

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA