40 GODINA GLAZBENE ŠKOLE ŠIROKI BRIJEG

40 GODINA GLAZBENE ŠKOLE ŠIROKI BRIJEG

40 GODINA GLAZBENE ŠKOLE ŠIROKI BRIJEG

0

Široki Brijeg – Glazbena škola Široki Brijeg ove godine obilježava 40 godina postojanja i uspješnog rada na odgoju i obrazovanju djece i mladih u glazbenoj kulturi.

Prof_jole_sliskovic_orkestar_sirokiU proteklih 40 godina, od davne 1974./75. školske godine, kroz osnovnu glazbenu školu je prošlo preko 3.000 djece koji su uz pjevanje, solfeggio i teoriju glazbe, učili svirati jedan od instrumenata: glasovir, gitaru, violinu, flautu, trubu, saksofon, violončelo, harmoniku, orgulje, tamburice… Najuspješniji su od 1996./97. školske godine dobili priliku i nastaviti svoje obrazovanje u Srednjoj glazbenoj školi, koja je jedina takva u Zapadnohercegovačkoj županiji.
Osim čestih priredbi i nastupa u svome gradu, učenici Glazbene škole su nastupali u inozemstvu: Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i s ponosom pronosili ime svoga grada. Na federalnim natjecanjima učenika glazbe redovito su među najboljima i osvajaju nagrade, kao priznanja svome upornom i vrijednom radu, za koji je potrebno puno ljubavi i odricanja. Na natjecanjima u inozemstvu ostvarivali su također značajne rezultate.
Od skromnih početaka, područnog odjeljenja mostarske glazbene škole, pa do danas, osnovne i srednje glazbene škole Široki Brijeg, kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz BiH i susjednih zemalja, jer u Širokom Brijegu nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave. Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama, dok se studenti glazbe iz Širokog Brijega, na školovanju u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani i drugdje čekaju da se vrate.
Organizacijski odbor za obilježavanje 40. obljetnice rada Glazbene škole Široki Brijeg i Udruga prijatelja Glazbene škole Široki Brijeg pripremili su program obilježavanja:

Petak, 29. 5. 2015. u 19 sati u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg na Trgu Gojka Šuška
OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA 40 godina rada Glazbene škole Široki Brijeg koju je uz suradnju sa djelatnicima Glazbene škole priredio akademski slikar Vladimir Kraljević.

Srijeda, 3. 6. 2015. u Koncertnoj dvorani Zavoda svete Obitelji na Puringaju

18.00 sati – PREMIJERNO PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA O GLAZBENOJ ŠKOLI ‘Da Capo’
Film je realizirala produkcijska kuća ‘KADAR’ iz Širokog Brijega, a uradak potpisuju: Zdenko Jurilj, redatelj, Tomislav Topić, montaža, Antoni Ćorić, kamera i Tomislav Bubalo, producent. (Nakon prikazivanja filma bit će upriličena i prodaja DVD-a.)

19.30 sati – SVEČANI KONCERT
Sadašnji i bivši učenici Škole u zboru, orkestru i solo nastupima izvoditi će evergreene hrvatske i svjetske klasične glazbe. Nastupa i velika prijateljica Glazbene škole, Meri Cetinić, kao i Ivan Mikulić, bivši učenik širokobriješke Glazbene škole. Ulaz na sva događanja je slobodan.
vrelo www.sirokibrijeg.ba