Fra Didak Buntić 100 godina od spašavanja 20.000 djece od gladi

Fra Didak Buntić 100 godina od spašavanja 20.000 djece od gladi

Fra Didak Buntić 100 godina od spašavanja 20.000 djece od gladi

0

Predsjednica s izaslanstvom Organizacijskog odbora za obilježavanje 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i BiH

 

Spašeno 20.000 djece od toga 12.270 iz BiH

 

Predsjednica Republike Hrvatske primila je danas izaslanstvo Organizacijskog odbora za obilježavanje 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ovom će se akcijom u 2017. godini obilježiti akcija Središnjeg zemaljskog odbora za zaštitu obitelji mobiliziranih i u ratu poginulih vojnika u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji na čelu s dr. Josipom Šilovićem, u spašavanju od gladi djece svih nacionalnosti i vjeroispovijesti iz Istre, Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

 

Posebnu ulogu u tome je imao fra Didak Buntić, tadašnji ravnatelj gimnazije u Širokom Brijegu koji je zamolio dr. Šilovića da u tu akciju, osim djece iz Istre i Dalmacije, uključi i mnogobrojnu gladnu djecu svih nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine.

 

Akcijom koja je završila 1918. godine spašeno je 20.000 djece, od toga 12.270 iz Bosne i Hercegovine.

 

Predsjednica Republike iskazala je punu potporu obilježavanju ove plemenite inicijative, sa željom da se djelo fra Didaka Buntića, koji je snažno podupirao obrazovanje djece i inzistirao na uključivanju djevojčica u sustav opismenjavanja, ne zaborave kao ni druge osobe zaslužne za ovu akciju.

 

 

Sastanku su prisustvovali Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, prof.dr.sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, fra Marinko Šakota, župnik Župe Svetog Jakova Apostola, Međugorje, fra Iko Skoko, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Mario Vasilj, glavni urednik časopisa „Glasnik mira“, Međugorje i književnik Miro Gavran. 22.ožujka 2016, vrelo predsjednica.hr

U nastavku

 

Amaterski video snimljen 7.4.2007. godine nakon poslijepodnevne kave u Širokom, kao leitmotif pojavljuje se Fra Didak uz poznatu melodiju Preko gora širom polja. Kadrovi su uzeti sa mjesta u parku pored crkve i sa Dobrkovića. Pjesmu ‘Preko gora’ izvodi Herzeg Jazz Trio.

 

fra_didak_by_siroki_com