Akademiji na Širokom španjolsko priznanje

Akademiji na Širokom španjolsko priznanje

Akademiji na Širokom španjolsko priznanje

0

fra_pejic_zeljana_zovkoAkademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg pri Sveučilištu u Mostaru prva je uopće visokoškolska, te strukovno umjetnička ustanova koja je dobila najveće španjolsko priznanje, što ga, u prigodi četrnaeste obljetnice dodjeljivanja, jednom godišnje i na jednu adresu u svijetu upućuje tamošnji magazin nakladničke kuće Actualidad.
Na rijetkoj svečanosti, u zgradi ALU, pred mnoštvom uzvanika, gostiju, znatiželjnika i medija iz Španjolske (televizija, radio, tisak i uredništvo spomenutog časopisa) BiH i Hrvatske, priznanje Lider u prestižu i kvaliteti ravnatelju ALU fra Jozi Pejiću uručio je španjolski veleposlanik u BiH Alejandro Enrique Alvergonzález San Martín u društvu naše veleposlanice u Madridu Željane Zovko.

 

Španjolski veleposlanik obratio se skupu, čestitajući dobitniku na ispunjenju tako strogih kriterija izvrsnosti, nadajući se da će kultura i znanost u BiH donijeti bolja vremena svim njezinim narodima. I on i veleposlanica Zovko podsjetili su na trajne veze ovih dviju zemalja uspostavljene u nesreći prošloga rata, kada je u Hercegovini godinama boravio španjolski vojni kontingent, uostalom glavni trg u gradu nazvan je po Kraljevini Španjolskoj, a ravnatelj fra Jozo Pejić, zahvaljujući svima, u toplom se govoru prisjetio i činjenice kako su za vrijeme boravka u Hercegovini zapovjednici Španjolskog bataljuna redovito posjećivali sve izložbe u Franjevačkoj galeriji, da je jednu otvorio njihov general Javier Palacios, te da je 1998. godine ovdje bila postavljena i jedna izložba s likovnim temama iz te prijateljske zemlje, slikarice Meri Katunarić – Kudrić, koja je dugo živjela u Barceloni, i da je u tom gradu nedavno mladi asistent ove ALU Josip Mijić pobijedio na svjetskom festivalu likovne minijature.

 

Dekan ALU Anto Kajinić gostima je predstavio kratku povijest ove ustanove i dva jedina živa utemeljitelja, i bivša dekana, Vasilija Josipa Jordana i Stipu Sikiricu.

 

Potpredsjednik Vlade Federacija Gavrilo Grahovac čestitao je dodjelitelju zato što je u moru drugih institucija svijeta prepoznao dinamičan razvoj i međunarodni značaj ove ustanove, posebno naglasivši da ona nije samo na korist i diku hrvatskome, nego i drugim narodima u BiH. U ime Rektorata Sveučilišta u Mostaru o značenju ovoga priznanja govorio je prorektor Pero Marijanović, u ime županijskih vlasti ministar kulture Vjekoslav Čamber, te gradonačelnici Širokoga Brijega i Mostara, Miro Kraljević i Ljubo Bešlić.

 

Uz spomenute, svečanosti su nazočili i dekani svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

www.pincom.info