PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Banke će davati informacije o financijskom stanju optuženika
Banke će davati informacije o financijskom stanju optuženika

Banke će davati informacije o financijskom stanju optuženika

0
0
blidinjeSaborski Odbor za pravosuđe podupro je danas Konačni prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji bi trebao omogućiti jednostavnije i brže oduzimanje imovine, poput vikendica i jahta, koju su kriminalci protuzakonito stekli. Taj je zakon važna mjera koja izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem, rekao je Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Damir Kontrec.

Zakonom, dodao je Kontrec, uređuju se postupak utvrđivanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, postupanje s oduzetom imovinom, nadležnosti i ovlasti tijela za njezino upravljanje te, uz ostalo, i ostvarenje prava oštećnih osoba.

Riječ je o zakonu čije donošenje znači ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava).

Prema prijedlogu tog zakona koji je vlada u petak uputila u drugo čitanje, odluka o oduzimanju imovinske korisiti isključivo je u nadležnosti suda. Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrdit će se i omjer protuzakonito ostvarene imovinske koristi, koja nakon pravomoćnosti presude postaje državno vlasništvo.


Tim se zakonom banke obvezuje na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku.

Odbor za pravosuđe podržao je i Prijedlog strategije reforme pravosuđa za razdoblje od 2011. do 2015., prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava kojim se racionalizira njihova mreža te imenovanje sudaca porotnika Vrhovnog suda. (H)

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA