Božićna čestitka Provincijala fra Ivan Sesara

Božićna čestitka Provincijala fra Ivan Sesara

Božićna čestitka Provincijala fra Ivan Sesara

0

pomirenjeKakve god bile povijesne okolnosti u kojima se čovjek našao, njegov je život hod Bogu ususret. Snaga za život i s njim usklađeno djelovanje čovjeku pritječe od Boga koji mu dolazi u susret. Otajstvo Božića upravo nam to poručuje.

Božić je blagdan svjetlosti i nade. Stoga, želja mi je da svaki kršćanin doživi ovaj Božić kao približavanje susretu s Onim koji nam se darovao potpuno postavši s nama Bog. Želja mi je da svaki kršćanin, narod kojem pripadamo, svaka obitelj, napose oni osamljeni, bolesni, žalosni, dožive ovaj Božić kao novi poziv na sijanje nade u svagdanjem životu, na potpuno darivanje Bogu i bližnjima.

Hoditi u Gospodnjoj svjetlosti ne znači bježati od teških stvarnosti koje nas zatiču i koje su neizostavni dio svakog ljudskog života, nego im se primaknuti u nadi, vidjeti ih u Božjem svjetlu.

Braćo i sestre, Bog nam je došao u susret. Zato je Božić zahtjev da i mi jedni drugima pođemo u susret, da izađemo iz vlastitoga mraka na svjetlo, u istinu, da prevladamo granice, utvrde sagrađene od nepovjerenja i straha, da po sebedarju omogućimo drugima ljepši život. Jedino tako Božić postaje blagdan u kojem prepoznajemo Božju blizinu, blagdan u kojem doživljavamo neraskidivu povezanost čovjekoljublja i bogoljublja.

Stoga, brate i sestro, otklonimo sve što nas razdvaja i ovog Božića pođimo u susret onima koji su sami i onima koji žive u zajedništvu. Pođimo u susret onima koje volimo i onima koji su nam bliski, ali pođimo u susret onima koji nam zadaju bol, kao i onima koji možda već dugo čekaju na našu ruku pomirenja. Pođimo u susret jedni drugima.

U ime Hercegovačke franjevačke provincije svima želim čestit Božić i nadom ispunjene dane 2011. godine!

Fra Ivan Sesar, provincijal