Cvrčak, poskok i žega u selu Staje nadomak Širokog Briga (reportaža)

Cvrčak, poskok i žega u selu Staje nadomak Širokog Briga (reportaža)

Cvrčak, poskok i žega u selu Staje nadomak Širokog Briga (reportaža)

0

Ekipa ABCportala.info posjetila je ovih dana jedno malo pomalo od svih zaboravljeno seoce u južnim dijelovima širokobriješke općine. Namjera nam je bila posjetiti ljude i vidjeti kako podnose nedostatak vode u ovim vrućim mjesecima, odnosno kako se bore sa sušom.

 


U razgovoru nam Mirko otkriva dušu i ono što se kaže jada se kako su zaboravljeni od svih nadležnih i da ovdje nitko „ne poviruje" i kako su u velikim problemima i mukama s vodom, putom…

Tako smo naišli na Mirka Musu koji nam je otkrio da se nalazimo u zaseoku Staje, smještenom na putu između Rasna i Smokinja s jedne strane, dok se opet s južne strane nalazi selo Borajna, koje inače pripada grudskoj općini. Prije Mirka dočekali su nas cvrčci, te velika žega.


 

 
 

 

 

Odmah primjećujemo da je ovdje život vrlo težak i da je glavni problem malobrojnih mještana voda. U razgovoru nam Mirko otkriva dušu i ono što se kaže jada se kako su zaboravljeni od svih nadležnih i da ovdje nitko „ne poviruje" i kako su u velikim problemima i mukama s vodom, putom…

Priča nam kako nadležne vlasti nemaju sluha za ove mještane i kako im nitko ne želi pomoći. Mirko kaže da svake sezone mora „kupiti"desetak cisterni vode da bi njegova obitelj mogla uopće preživjeti na ovakvoj, posljednjih dana uistinu nesnosnoj vrućini.

 

 

 

Na naše pitanje da li je itko donirao ijednu cisternu s vodom s tugom u očima kazuje da je znao dati i zadnju marku za cisternu s vodom i da nije nikad nikog ni zanimalo kako žive ovi mještani i mogu li platiti te cisterne koje koštaju i po 100 maraka.

„Bile su jedno vrime 80 maraka, a sad je to skočilo na stoju, jer govore ljudi kako je i gorivo poskupilo. A more bit da je pa im se ne isplati vamo stizat za manje od stomaraka" – priča Mirko ekipi ABC portala.

 

 

Također, primjećujemo da u selu žive samo starije osobe koje imaju vrlo mala ili nikakva primanja. Mirko nas odvodi do svojih susjeda, zapravo dvije starice koje žive doista u vrlo teškoj, iznimno teškoj situaciji.

Naime, upoznajemo Jelu Brkić koja živi sa svojom bolesnom sestrom u jednoj staroj i trošnoj kućici i njoj postavljamo isto pitanje kako se živi, kako rješavaju probleme s vodom?

 

 

Ova nam starica priznaje kako niti ima vode niti novaca da naruči cisternu s vodom ali ipak vedra duha nudi nas rakijom i kaže da se uzda u Boga jer će ionako kao i uvijek On naći rješenje za njihove probleme.

„Samo nas sinko dragi Bog more spasit, kakvi političari. Oni sigur pojma nemaju da mi i postojimo" – govori ova starica.

Pitamo je dali ih itko posjećuje misleći na socijalne radnike i slično, a onda stiže zapanjujući odgovor.

„Ovden ovon našon šumskom teston ne prolazi niko osim pokojeg vuka u zimu i poskoka na lito. Tako je već dugo. Evo vi ste nas baš iznenadili svojizin dolaskom" – iskreno kazuje Jela u razgovoru s ekipom našeg portala.

 

 

Nadalje govori kako još uvijek sadi malo duhana, ali je nedavno i ruku slomila pa joj i to dodatno otežava život!

Ovo je samo jedno, a sigurno sličnih sela ima i u ostalim krajevima Hercegovine. Političari i tajkuni nam bajke pričaju, a obični smrtnici žive težački život da ne može biti teži i tako odbrojavaju svoje stare dane.

Stoga ovom prilikom p(r)ozivamo HDZ i jedan i drugi, i HSP, kao i Narodnu stranku Radom za boljitak, pozivamo svu tu širokobriješku gospodu koja se vozaju u skupocjenim mercedesima i ostalim limuzinama, neki čak helikopterima ili jahtama, da odvoje samo dio slobodnog vremena, te posjete ovo i ovakva sela, ako je ikako moguće pomognu tim ljudima…

Gospodo nije tako ni daleko od središta širokobriješke općine. Za manje od pola sata sa svojim skupocjenim kolima možete stići u Staje i vidjeti taj jad i tugu, vidjeti tko smo i što smo i gdje živimo. Jer to smo svi mi. To je također Široki Brijeg.

Posebno bi nešto takvo političarima godilo budući je ovo i izborna godina. Narodna stranka Radom za boljitak je primjerice jedno vrijeme besplatno cisternama vozila vodu kao dio svog promidžbenog programa, no nijedno takvo vozilo nije nikad stiglo u Staje, a vjerojatno ni u druge hercegovačke zabiti, zaboravljene od gotovo sviju.

Pomozite i nemojte se stidjeti nečega takvog, jer time činite plemenita djela. Pošto treba proći većim dijelom neasfaltiranog puta možda ipak bolje da ne dolazite svojim limuzinama, pa iznajmite cisterne, napunite ih vodom i put Staja!

(www.ABCportal.info)