Dani filma – post look 2

Dani filma – post look 2

Dani filma – post look 2

0

Žiri 4. Dana filma u Širokom Brijegu u sastavu Anja Šovagović – Despot, Zrinko Ogresta i Ivo Čolak jednoglasno je dodijelio grand prix nagradu u iznosu od 2.000 KM Žani Mrkonjić, autorici filma «OTISCI DUBINE».

Zvonimir Perković

Film govori o 29-godišnjaku Stjepanu Perkoviću, koji sudbinom prilika još od rođenja boluje od cerebralne paralize. Nesposobnost da bilo što uradi rukama, Stjepana nije spriječila da izrazi svoj slikarski i pjesnički duh, pa tako Stjepan crta i piše nogama.

Presretna sam zbog nagrade, ali još više zbog Stjepana, koji je najzaslužniji što je uopće ova nagrada došla u naše ruke –
kazala je autorica Mrkonjić, te dodala da je cijelokupan program dana filma jako značajan u edukacijskom smislu za njezin budući rad.

 

Oko 800 posjetitelja, 40-tak gostiju, 40 filmova, 30 bačava piva, 1.000 plakata, 3.000, flayera, 500 kataloga, 30-tak novinara , JEDNA nagrada…….i sve to oko 35.000 KM.

 

Dani filma u Širokom Brijegu pokazali su kako se uz malo truda i entuzijazma može uspješno animirati publika, propagirati grad i nadvladati provincijski mentalitet.
Od 10. do 12. rujna grad je živio u nesvakidašnjem ritmu, oko kino dvorane Borak i na samim projekcijama u 3 dana prodefiliralo je više ljudi, ljubitelja filma, nego u 365 dana dolazeći gledati holivudske blokbastere!
Na izložbi UMJETNOST ZA STOMARAKA koju su pripremili studenti akademije i koja je u sklopu kino dvorane tri dana uveličavala dane filma prodano je desetak slika diplomanata i profesora akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Drago mi je da sam ovdje, vidim da imate uvjete da postanete priznat i posjećen festival u regiji, želim vam pomoći da uspostavite linkove s ostalim svjetskim festivalima i da pozovete poznate glumce, redatelje i filmske djelatnike svjetskog glasa –
kazao je Zrinko Ogresta nakon premijere filma ISPOD CRTE, redatelja Petra Krelje.

Krelja je već bio u Širokom Brijegu, prošle godine s ne toliko medijski popraćenim dokumentarnim filmom ŠKOLSKE SESTRE FRANJEVKE, dok je ove godine težište dana filma bilo usmjereno na njegov četvrti dugometražni igrani film ISPOD CRTE koji je na pulskom festivalu dobio nagradu publike – Zlatna vrata.


Nadam se da nisam razočarao publiku u Širokom i da im se film baš kao publici u Puli svidio, drago mi je da je Anja Šovagović Despot, moja glumica ovdje i da je premijera bila na nivou, zahvaljujem svima i vidimo se na 5. danima filma u Širokom Brijegu –
naglasio je Krelja.

Kino Video Klub Amater koji je zaslužan za organiziranje Dana filma u Širokom zatražio je od općinskog poglavarstva prostorije u kojima bi mogao instalirati tehniku (montaža, kamera, video projektor, rasvjetna tijela, mikrofoni te ostala dodatna oprema) koja je nužna u produkcijskom smislu za izradu filma. Također u kontaktima sa Zoranom Tadićem i Antom Peterlićem koji su već tradicionalni gosti u Širokom dogovorena ja suradnja u smislu tečajeva za filmske entuzijaste i one koji žele raditi filmove.


Gost Dana filma bio je i Veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić koji je u neformalnom razgovoru za www.siroki.com kazao kako će pripomoći da Vlada republike Hrvatske izdvoji potrebna sredstva za kupnju tehničke opreme koju širokobriješki kino klub itekako treba.

Mi trebamo prostor u sklopu kino dvorane Borak, iz razloga što je kino dvorana idealna za održavanje potrebnih tečajeva i sto fizički treba da bude povezana s prostorijama kluba, oko dvadesetak kvadrata u koje bi smjestili tehniku bilo bi više nego dovoljno za nas
kazao je Tomislav Topić, voditelj kino kluba i umjetnički direktor dana filma u Širokom Brijegu.

Domaćin Dana filma omogućio je gostima izlete u park prirode Hutovo Blato, Počitelj, Bunu, promatrali su izgradnju Starog Mosta te posjetili Franjevačku galeriju, Riznicu i Likovnu akademiju u Širokom Brijegu.
Neki su se obilazili izvor i tok rijeke Lištice. Urednik dokumentarnog programa HRT-a Miro Branković obećao je da će Hrvatska televizija posvetiti više pažnje prirodnim i kulturnim ljepotama Hercegovine.

Organizatori su istaknuli da će 5. Dani filma – Široki Brijeg trajati četiri ili pet dana i da će se večernje projekcije održavati vani a dnevne u kino dvorani Borak. Uz potporu koju su ove godine dobili od ministarstva kulture federacije i uz obećanje ministra Gavrila Grahovca da ulazimo kao filmski festival u državni proračun to neće biti teško. Organizatori nadalje zahvaljuju sponzorima koji su prepoznali važnost ovog događaja i pozivaju ostale da se uključe i reklamirajući sebe proguraju ime Širokog Brijega u Europi i Svijetu.

w w w . s i r o k i . c o m ©