Juriljev film DOM ide na dva međunarodna festivala

Juriljev film DOM ide na dva međunarodna festivala

Juriljev film DOM ide na dva međunarodna festivala

0

Široki Brijeg – Nakon dobivenog Posebnog priznanja od strane međunarodnog Stručnog žirija 23. Sarajevo film festivalu i sudjelovanja u natjecateljskim programima Liburnije film festivala i Tuzle film festivala, dokumentarni film “Dom” redatelja Zdenka Jurilja, nastavlja svoj festivalski život.

 Film koji se bavi deložacijama socijalno ugrožnih obitelji po Hrvatskoj, i koji kako u svojoj preporuci navodi urednik “Dokumentarno.net” Hrvoje Krstičević, “skalpelski zarezuje do same ključne kosti hrvatsku pravnu nakaradnost i eksplicitnošću scena na snimljenih na terenu hvata za gušu i ne pušta do samog kraja”, početkom studenog biti će prikazan na dva međunarodna filmska festivala.

 

Film “Dom” u natjecateljskom programu dva međunarodna filmska festivala

Prva pozivnica upućena je iz direkcije 7. po redu “Poreč dox festivala” na kojem se filmovi za natjecateljski program biraju pod  selektorskom “palicom” bivšeg urednika HRT-ova dokumentarnog programa Đele Hadžiselimovića. Film “Dom” naći se među 15 filmova iz recentne hrvatske i svjetske produkcije. Film “Dom” na “Poreč dox festivalu” igra u petak 6. studenog u velikoj kino dvorani Porečkog otvorenog sveučilišta gdje se i odvija petodnevni festival od 6. do 11. studenog 2017. godine.

 

Duga pozivnica za film “Dom” stigla je iz Međunarodnog filmskog festivala Slobodna Zona u Beogradu, festivala koji već 13 godinu gaji platformu angažiranog dokumentarnog i igranog filma. Cilj festivala kako ističu organizatori je konstantno ukazivati na društvene probleme i fenomene, zbog čega festival u vrijeme održavanja osim filmskih redatelja ugošćuje i javno na tribinama promovira predavanja brojnih filozofa, politiloga, kulturnih radnika i društveni teoretičara, koji zajedno sa publikom preispituju teme koje izabrani filmovi pokreću.

 

Festival filma Slobodna zona, održava  se ove godine u tri grada Beogradu, Nišu, i Novom Sadu u razdoblju od 1. do 6. studenog 2017. godine. Film “Dom” igra u četvrtak 02.11. u Arti kinu Kolarac u Beogradu u selekciji koja nosi naziv “Cross Media Zone”  i koja je posvećena angažiraninim dokumentarnim i igranim projektima koji kombiniraju aktivizam i najsuvremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom.

 

Dokumentarni film “Dom” nastao je u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i produkcije kuće Kadar iz Širokog Brijega.