DRUGA SAMOSTALNA IZLOŽBA DADE SOLDE BRAŠNIA

0

Od 31.08. do 05.09.2007. godine u Požegi u hotelu Grgin Dol otvoriti će se druga samostalna izložba Dade Solde Brašnića iz Širokog Brijega. Likovna sekcija UHAKUD u BiH koja okuplja šezdesetak umjetnika, uglavnom samoukih slikara i kipara, iz cijele BiH gdje žive Hrvati, pomogla je Dadi organizirati ovu izložbu. Cilj Sekcije je okupljanje osoba različitog zanimanja i stupnja obrazovanja, čija je zajednička osobina strast za stvaranjem, poticati i stručno voditi njihov rad, te predstaviti javnosti domete kroz likovne kolonije, radionice i izložbe.

UHAKUD u BiH nastoji da poveže niti prijateljstva, rodbinske i ljudske veze potrgane životnim nevoljama i nastojanjima za boljom svakodnevnicom, koja je Hrvate iz kršne Hercegovine rasula po Svijetu, organiziramo različita druženja, razmjenu programa, festivale i izložbe svuda gdje nas naši ljudi trebaju. Zato su ga Hercegovci iz Požege pozvali da im donese malo sunca i kamena, da u novoj domovini mogu vidjeti djelić stare.

slike > sirokibrig.com

Dragan Soldo spada u skupinu mladih umjetnika koji je stasao zajedno s ovom Udrugom. Sudjelovao je u svim aktivnostima: radionicama, tečajevima, kolonijama i izložbama. Od prvih radova pa do danas prepoznatljiva je njegova ljubav prema rodnim planinama, skrivenom blagu zakutaka netaknute prirode, pojatama pod planinskim vrhovima koje još mirišu na blago na ljetnoj ispaši, žal za vremenom skromnog i mirnog živovanja u prirodi, od prirode i s prirodom.

Stvarajući tako u tišini doma Dragan je sakupio dovoljno djela da je priredio i samostalnu izložbu u prosincu 2004., upravo u Izbičnu, rodnom mjestu svojih roditelja, i upravo u povoduobljetnice mučeništva dviju Dragica Pavković.

Iako ga puno ne zanima što kritičari kažu o njegovim djelima, jer sebe ne smatra profesionalcem niti svoje slikanje svojim životnim opredjeljenjem, vrijedno je spomenuti da su svi kritičari i stručnjaci koji su pratili rad članova ove udruge (Ivica Čavar, Anto Mamuša, Florijan Mićković, Inga Mikulić-Dragoje, Nenad-Valentin Borozan, Željko Marić i dr.) zapazili Dragana po posebnosti slikarskog rukopisa, plodnosti i napretku u postupnom iznalaženju svojih tehnika i ovladavanju materijom. (suzy)