EU: Ukinite hrvatski obrazovni sustav!

0

EU I ŠKOLSTVO Europski parlament za ujedinjenje škola

thumb_hrvatski_pravopis_babic_finka_mogus150Europski parlament preporučio je ujedinjavanje triju obrazovnih sustava kroz izradu jedinstvenih nastavnih programa BiH, ističući da to u budućnosti treba podrazumijevati uspostavu škola s višenacionalnim razredima.

Stoji to u preporukama Europskoga parlamenta koji obrazovanje drži ključnim za buduće sprječavanje konflikata, što govori da proces reformi u toj oblasti nije okončan.
Segregacije u školi
“Trenutačni obrazovni sustav može biti ozbiljna opasnost sigurnosti zemlje”, ističe se u preporukama koje su objavljene i na internetskim stranicama Europarlamenta.
U izvješću u kojem je značajan dio posvećen obrazovanju navodi se da se traži uspostava ‘nediskriminirajućeg obrazovnog sustava u BiH, temeljenog na snošljivosti i poštovanju različitosti’. Pri tome se ukazuje na praksu, kako tvrde, ‘segregacije različitih etničkih skupina u školama pod jednim krovom’ kao i izradi ‘jedinstvenog nastavnog programa u osnovnom obrazovanju’.
Posebno sporna je 26. točka tih preporuka koje govore o uvodu u stvaranje mješovitih razreda u školama kroz tečajeve kojima bi se ukazalo na nadilaženje ‘formalne i neformalne segregacije u obrazovnom sustavu u Federaciji’.

 

Mjere za prognanike
“Obrazovanje je ključni kotač za pomirbu”, stoji u izvješću i dodaje se da je lekcija iz prošlosti bila temelj pomirbe u Europi poslije II. svjetskog rata.

Isključuje se mogućnost da se unutar jednonacionalnih sredina u BiH zadrži takav obrazovni sustav te da domaće političare međunarodna zajednica upozoro da se neće tolerirati bilo kakve mjere kojima bi se potkopala nastojanja stvaranja multietničkog karaktera obrazovanja, teritorijalnog jedinstva te stabilnosti i jedinstva BiH i njezinih entiteta’.

Europarlament poziva Ured Visokog predstavnika da ostane posebno obazriv te da promovira robusne mjere kako bi se osigurao povratak prognanika i ostvarivanje njihovih prava.