Film ‘Od Fatime do Međugorja’ – intrigiranje ili?

Film ‘Od Fatime do Međugorja’ – intrigiranje ili?

Film ‘Od Fatime do Međugorja’ – intrigiranje ili?

0

Portali i magazini želji što više klikova, izbacuju vijesti o vezi svećenstva sa UDB-om i KGB-om. Vođeni bombastičnim naslovima, hashtagovima i tagovima, ne pitajući drugu stranu za mišljenje, jer bitan je Google ads, hits, views i impressions. Ovaj film izlazi na stogodišnjicu ukazanja u Fatimi, urađen je u američko-izraelskoj produkciji pod režijom poljskog redatelja Ami Drozda. Film se može pogledati ‘online’ za 5 $, a interesantno da je ponuđen prijevod – titl na hrvatskom jeziku. A evo što na to kažu iz mostarske biskupije.

Mostar: “SURADNICI“ UDBE I KGB-A

18. May 2017.

Foto:Arhivski snimak
Jedan portal u RH, 16. svibnja 2017., objavio je članak naslovljen: Filmska senzacija oko Međugorja; (Video) Filma ‘Od Fatime do Međugorja’: Jesu li mostarski biskupi Žanić i Perić surađivali s KGB-om [Komitetom državne sigurnosti SSSR-a] i Udbom [Uredom državne bezbednosti SFRJ]? Ovaj Ordinarijat već iz najavnih priloga drži da je sve, što je na ovu temu moguće u filmu rečeno o suradnji naših pastira Pavla i Ratka s tajnim protubožjim i protucrkvenim sigurnosnim službama, bogumrska kleveta i nema nikakva temelja ni doticaja s oklevetanim osobama; nego da služi blaćenju ne samo osoba, nego i Crkve.

Kada je posrijedi „suradnja“ biskupa Ratka Perića, koadjutora (1992.-1993.) i ordinarija (od 1993.), onda samo jedan podatak koji pokazuje svu zlobu i, zašto ne reći, patološki odium na Biskupa i Crkvu. Naime, u sva četiri propagandna video-priloga objavljena na portalu pojavljuju se dva dokumenta na ruskoj ćirilici koji bi trebali potvrditi postavljenu tezu, odnosno svima onima, koje žele pridobiti za kupnju filma i zaradu od 4,99 USD, sugerirati Biskupovu „suradnju“ i njegove „konspirativne sastanke“ s ruskim obavještajcima. Jedan je datiran 5. srpnja (июль) 1981., a drugi 3. rujna (сентябрь) 1981. U ovom drugom, čitljivo je i mjesto: гостиница Колумбус, restoran „Columbus“ u rimskoj ulici Via Conciliazione na broju 33. Uvidom u Biskupovu Knjigu misnih intencija – Liber intentionum (slika 1) vidljivo je da je biskup Ratko, od 30. lipnja do 21. srpnja 1981., bio u njemačkom gradu Gautingu (slika 2), gdje je svaki dan slavio sv. Misu. A od 18. kolovoza 1981. do 12. rujna iste godine u Domovini.

Na taj – po autorima filma „inkriminirajući dan“ – uz „večeru u restoranu Kolumbus“, Biskup je već od 28. kolovoza na Otoku Gospe od Milosti u Boki Kotorskoj, gdje je 4. rujna započeo duhovne vježbe časnim sestrama a na kojima su sudjelovale 23 Franjevke, 2 Služavke Maloga Isusa i 1 Milosrdnica (slika 3). Na Otoku je ostao do 12. rujna. Već 13. rujna 1981. slavi sv. Misu u Rimu (isto). Ako budemo smatrali potrebnim, ne ćemo se sustezati zatražiti i pravnosudsku zaštitu, a nikako ne ćemo ulaziti u medijsku prijepisku.

Svojedobno je režiser filma „Gospa“, u kojemu je oklevetao biskupa Pavla Žanića, nakon Izjaveovoga Ordinarijata, zaprijetio tužbom. Drugom smo ga Izjavom  ohrabrili:  Očekujemo poziv na sud ne samo zato da se režiseru i sudski pred svijetom dokaže da je “njegova” “Gospa” obična fikcija, izmišljotina, odnosno uvreda pravoj Gospi koju štuje kršćanski svijet, nego i da se zatraži odgovarajuća odšteta za uvrede nanesene biskupu Žaniću! Ovim zaključujemo bilo kakav daljnji razgovor o temi preko novina – do eventualnog suda.

Do danas ništa. Evo obnovljene prigode našega objavljivanja da prijetnju ispuni i na sudu dokaže istinitost navoda u svome filmskom uratku.

Donosimo i jedan naš Odgovor iz 2011. godine, također u vezi s klevetama o „suradništvu“ biskupa Pavla Žanića s Udbom. I nastavak Odgovora 2012. godine na hrvatskom, na engleskom, na francuskom i na talijanskom jeziku.

Don Željko Majić, generalni vikar