Film Zidine, je Crocaust

Film Zidine, je Crocaust

Film Zidine, je Crocaust

0

Široki Brijeg – Na 24. Mediteran film festivalu u off programu, prikazan je film Zidine, koji su napravili i izproducirali Ivo Čolak i Marko Mikulić.

Film je u formatu docu-intervjua, sa svjedocima i preživjelima, o logorima u kojima u ubijani i mučeni Hrvati iz BiH, od strane raznih vojnih i paravojnih skupina pod patronatom bošnjačke Armije BiH. Film kao službeni dokument, u kojemu pred kamerom sjede osobe, koju su kao civili, potpuno nedužni bili zatvarani u konc logore koje su kontrolirale političke i vojne službe Armije BiH, od 1991-1995. U filmu se u detalje opisuju ritualna ubojstva civila i vojnika. Koja odavno nisu viđena u svijetu.

CROCAUST

Ivo Čolak i Marko Mikulić nekoliko godina su radili na filmu koji je užasno teška tema, neatraktivna, nimalo trendi. Ali baš zato. Zaboravljena od svih – osim od preživjelih logoraša koji svaku noć proživljavaju teška sjećanja. Hrvati tradicionalno kao umjereni, kulturni i tihi, ne bave se sustavnim arhiviranjem povijesnih činjenica i artefakata. Ovaj film Zidine, odskače od ustaljene prakse i u BiH i Hrvatskoj, kad su u pitanju stradanja Hrvata. Autori jasno ukazuju, nije dosta samo jednom godišnje obići mjesta stradanja i mučenja, poredati se i zapaliti svijeće po izplaniranom protokolu. Čolak kaže, da je film napravljen da ga i drugi narodi dobro razumiju, da jasno vide istinite činjenice o logorima gdje su Hrvati utamničeni, ubijani – jer su Hrvati.

Film je neobično izmontiran, ritam je brz, publika nakon 15 minuta filma utihne, zamrzne se, pa čak i oni koji sve to od prije znaju, vrte glavom i ne vjeruju što sve čuju od preživjelih logoraša. Za vrijeme projekcije – dok je publika u Širokom gledala film, identične scene događaju se u Izraelu i Palestini.

Glazba u filmu, ima 2 dijela, stravični horor dio koji sa sadržajem teksta publiku odvodi ravno među klaustofobične zidove logora, zatvora. Te optimistične fraze, na trenutke radosne teme odličnih gitara i harmonike, gdje redatelj kontrapunktom pokazuju poruke zatvorenika – jači smo, molitva nas je spasila, preživjeli smo.

I M