Finoxvar: Pogledajte pokretnu destileriju eteričnog ulja

Finoxvar: Pogledajte pokretnu destileriju eteričnog ulja

Finoxvar: Pogledajte pokretnu destileriju eteričnog ulja

0

Sadnja smilja u Hercegovini dobiva drugu epizodu. Poduzetnici se okreću izradi destilerija za eterično ulje, jer zarada je bolja ukoliko se napuni boca ulja i stavi naljepnica.

U ovoj priči Enter.ba donosi vam fotografije pokretne destilerije koja može ispuniti sve uvjete visoko kvalitetne destilacije ulja, brzo, i na licu mjesta – bez čekanja.

Stogodišnje iskustvo obitelji Svetnička u proizvodnji destilerija i kotlova mnogima može pomoći. Proizvodnja kvalitetnog eteričnog ulja od smilja zahtjeva poznavanje procesa.

destilerija_mobile_essential_oil_sveticka_2

Osamdesetih, devedesetih malo ko je pričao o sadnji smilja. To nije fenomen, to je stvarnost. Ulje smilja je otkriveno unazad 17 godina, ozbiljna proizvodnja smilja je počela prije cca 10 godina, to je jedino eterično ulje koje se smije nanijeti na kožu i nema nuspojava. Upotrebljava se svuda u kozmetici, u proizvodnji skupih parfema, a nešto ide u farmaciju – govori nam Vladimir tehnički savjetnik za proizvodnju destilerija iz tvrtke Finoxvar iz Bjelovara.

destilerija_mobile_essential_oil_sveticka

Hercegovina je ekološki čista, relativno. No treba li paziti da buduće parcele na kojima će biti smilje budu čiste od umjetnih gnjojiva?

Nije samo dovoljno pripremiti zemlju i posijati smilje. Zemlja se mora prije toga ekološki tretirati.

Malo ko spominje bolesti koje napada smilje?

Smilje napada mušica,  a korjen može biti na udaru gljivičnih oboljenja, na to se mora paziti, inače smilje se ne smije ničime prihranjivati osim eko gnojivom.

Hercegovci se okreću sadnji smilja, paralelno sa sadnjom pojavljuju se mini destilerije, je li to isplativo, ko i gdje radi kontrolu uzorka?

Zašto ne raditi male serija eteričnog ulja tj. ulje smilja. Pošto je velika cijena ulja za 1 kg možete postići cijenu oko 2000 eura.
Nema grešaka kod velikih ili malih destilerija, sve zavisi o količini sirovina i sa malim destilerijama se može pristojno zaraditi.

destilerija_mobile_essential_oil_sveticka_finoxvar

Kontrolu eteričnog ulja vrši IREKS AROMA u Zagrebu, i to na 190 točaka što je sasvim dovoljno za daljnu prodaju ulja u Europi i svijetu, takodjer institut u Beogradu imaju ISO EKO certifikat i vrše kontrolu na teške metale na čak 240 točaka – izjavio je Filip Svetička vlasnik tvrtke Finoxvar iz Bjelovara.

c Enter.ba 2016, foto: Finoxvar