PREDSTAVLJAMO
Home Glazba FOTO: Don Draganov Via Crucis
FOTO: Don Draganov Via Crucis

FOTO: Don Draganov Via Crucis

0
0
mladen_tarbuk_230Mostar – U utorak 26.03.2013. u crkvi Sv. Mateja u Mostaru izvedene je premijera 14 skladbi za zbor i orkestar, ujedinjenih u glazbeno djelo Križni put. Dan ranije u Čapljini je bila praizvedba Via Crucis-a, uz zanimljivost da je to prvi nastup nekog simfonijskog orkestra u tom gradu na Neretvi.

Don Dragan Filipović opet je darivao slušatelje svojom glazbom, kako on kaže – isklesao sam 14 djela kao Križni put u kojem me inspirirao Branko Klarić.

 

Klarić je nestao na Bleiburgu, i moj djed je bio na Bleiburgu. Dok sam u ratu nosio hranu vojnicima na brdo Hum rekao sam, ako mi kad rat stane, na ovo brdo stradanja na Hum ne izvedemo vjernike na hodočašće, križni put i molitvu za stradale, onda je rat i ovaj, tko zna koji po redu križni put našeg naroda, izgubljen – rekao je Don Dragan za Enter.ba.

 

Zbor Pro musica u kojem je pjevalo 92 pjevača zajedno sa Simfonijskim orkestrom iz Mostara pružili su sretnicima u klupama jedinstven glazbeni događaj, Draganov umjereni kontrapunkt sa kombinacijom Klarićevog teksta, orkestra koji pojačava poruku teksta o današnjoj patnji.
Solisti Anđela Ljubić, Josipa Vukoja, Monija Jarak, Karlo Miličević, Ivo Jurić, Dado Šarac i Ivica Maslać dokaz su da Hercegovina ima svjetsku klasu pjevača.

Ovi glazbeni stavci nose bol, ostavljenost, fizičku i duhovnu patnju, no, završavaju u duru, što će vjerujem slušatelja iznenaditi. Htio sam reći koliko god postaje križnog puta nose u sebi poniženje, bičevanje, sve veću i veću iznemoglost, nemoć, pad – one nisu kraj! Istina, Veliki petak je smrt, ali je zatim trećeg dana Pobjeda, Uskrs – Draganove su riječi.


Orkestracije su raspisali Julio Marić i Tomislav Sušac, a zborom i orkestrom ravnao je Mladen Tarbuk.

Tehničari Radio postaje Mir Medjugorje vrhunskom opremom snimili su cijeli koncert koji će biti emitiran u srijedu 28.03.2013.

thumb_pro_musica_don_dragan

 

 

 

 

 

 

 

mladen_tarbuk_230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 thumb_pro_musica_mostar_koncert

http://www.enter.ba

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA