Franevačka galerija Široki Brijeg slavi 25 godina

Franevačka galerija Široki Brijeg slavi 25 godina

Franevačka galerija Široki Brijeg slavi 25 godina

0

Široki Brijeg -Izložbu je otvorio predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović

franjevacka_fra_vendelin_cosic_covic_dujmovic_susakŠIROKI BRIJEG, 07.10.2015. Pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića sinoć je otvoren stalni izložbeni postav Franjevačke galerije čime je obilježen njezin srebrni jubilej, odnosno 25. obljetnica uspješnog djelovanja.

Dr. Dragan Čović nazočio obilježavanju 25. obljetnice uspješnog djelovanja franjevačke galerije na Širokom Brijegu

Fra Vendelin Karačić umjetnički voditelj Franjevačke galerije u svom obraćanju nazočnima govorio je o početcima djelovanja Franjevačke galerije i ulozi pokojnog fra Joze Pejića prvog i jedinog ravnatelja Franjevačke galerije.

Stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti broji 229 izložaka, od kojih su neki iznimne vrijednosti. Autor izložbenog postava je povjesničar umjetnosti i kritičar Igor Zidić, a koautori su Josip Mijić mr. sakralnog slikarstva i fra Vendelin Karačić ravnatelj Franjevačke galerije.

Nazočnima se na početku prigodnim riječima obratio fra Tomislav Puljić širokobriješki gvardijan, a izložbu je otvorio predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, koji je kazao kako su fratri na širokom mukotrpnim radom i upornošću došli do ove izložbe. „Uvjeren sam da mi danas obilježavamo jedno dugo razdoblje od kad je franjevačka noga kročila u Bosnu i Hercegovinu, osobito ovdje u Hercegovinu, a tome svjedoči i naša bogata riznica. Mnogi koji istražuju vrijednosti života na ovim prostorima, kad je u pitanju naša kulturna baština i sve ono što moramo čuvati, svjedočit će da su ovdje tragovi tolikog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i šire. Počašćen sam što sam danas ovdje među vama, među onima kojih se ticala povijest hrvatskog naroda, jer dominantno, upravo u teškim vremenima kojih se spominjemo, kroz nazočnost franjevaca na prostorima Hercegovine, uvijek su stradali „umni i duhovni“. Vjerujem da takvih iskušenja više neće biti, da će mo ovakvim izložbama ovom galerijom i mnogim drugim gdje mi živimo, svjedočiti i pomalo prkositi onom vremenu i uvijek se sjećati onih kojih nema među nama, a koji su dali ogroman doprinos za nas“, zaključio je dr. Čović.

Prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura otvoren je 25. srpnja 1990. godine. U to vrijeme fundus Galerije sadržavao je oko 1.000 likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama, a danas ih je preko 4.500. U Samostanskoj riznici zasebnom odjelu Galerije izloženo je 20-ak slika starih majstora, te umjetnički oblikovani metalni bogoštovni predmeti i liturgijsko ruho, stare knjige među kojima i inkunabula iz 1493. godine.

Osnivači Franjevačke galerije imali uzore u franjevcima koji su, u još težim okolnostima, uz ulogu duhovnika preuzeli uloge prosvjetitelja i nositelja svekolikoga napretka. Tako su prvi visokoškolski studij u BiH, pod imenom ‘Theologia domestica’, otvorili 1867. godine.

Na poticaj i uz veliku pomoć Franjevačke galerije 1996. godine osnovana je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu. vrelo hdzbih.org