Franjevci pokopani pred skoro 10.000 ljudi

0

Pred skoro 10.000 vjernika u grobnici širokobriješke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije pokopani su posmrtni ostaci fra Melkiora Prlića, fra Julija Kožula i fra Zdenka Zubca, žrtava partizanskog zločina iz veljače 1945. godine, gdje se inače već od ranije nalaze posmrtni ostaci 18-ice njihove braće.

 thumb_fratri_brig_1000
 foto M Mikulić

thumb_pogibija_fratara_sirokiPodsjetimo, posmrtni ostaci trojice fratara su pronađeni na lokalitetu Lovrinčevići kod Zagvozda u Imotskom, pa su ovom prilikom njihove kosti prenesene na mjesto gdje i priliči da budu.

U Širokom Brijegu je ovog utorka bio proglašen neradni dan, a pokopu posmrtnih ostataka trojice fratara nazočio je i General franjevačkog reda Jose Rodriguez Carballo, koji je potom pred okupljenim mnioštvom na latinskom jeziku vodio i koncelebriranu Svetu misu.

Rodriguez Carballo je boravio u trodnevnom posjetu Hercegovini u sklopu koje je u nedjelju posjetio Tomislavgrad, a u ponedjeljak Mostar, Međugorje i Humac gdje je također koncelebrirao Svetoj misi na kojoj je održao propovijed.

 

 

{youtube}fQ2PNEM932Q{/youtube}

Nakon što je upriličen pokop posmrtnih ostataka trojice fratara u samostanskom predvorju je upriličen i iznimno dirljiv igrokaz širokobrijeških framaša i lokalnih glumaca, koji su pokušali bar donekle dočarati kako su to prije kojih šest desetljeća stradali brojni hercegovački fratri. Samo iz širokobriješkog samostana je njih ukupno 66 stradalo od partizanske ruke.

thumb_fratri_brijeg_sahranaPo završetku Svete mise kojoj su uz širokobriješkog načelnika Mira Kraljevića i premijera Županije Zapadnohercegovačke dr. Zvonka Jurišića nazočili i brojni drugi hrvatski političari iz BIH, u ime širokobriješkog samostana i cjelokupnog ovdašnje puka Generalu franjevačkog reda se zahvalio fra Branimir Musa, širokobriješki gvardijan, te mu darovao dvije umjetničke slike – Sliku Sv. Franje, inače rad Mladena Ivešića i sliku crkve Uznesenja Blažene Device Marije, rad jednog domaćeg umjetnika studenta Likovne akademije u Širokom Brijegu.

«Dragi Generale franjevačkog reda ovo je Široki Brijeg, ovo je naša kolijevka, ovdje se rodio naš samostan, ovdje se umiralo da bi se živjelo. Došli smo ovdje, pod ovaj hrast, s vjerom u Boga propovijedati evanđelje. Nekad smo odlazili u tuđi svijet plakati, prositi, moliti, raditi… Ovdje je 1945. godine ubijeno naših 12 fratara, ali je ovdje uvijek bila Naša Gospa. Odlazili smo i vraćali se Našoj Gospi. Gospa nam je davala utjehu i milost…» – istaknuo je gvardijan fra Branimir Musa.

Inače, u nedjelju su, uz nazočnost mnoštva vjernika na mjesnom groblju u Zagvozdu, pokopani posmrtni ostaci petnaest neidentificiranih osoba, koje su ubijene skupa sa širokobriješkim fratrima fra Melkiorom Prlićem, fra Julijom Kožulom i fra Zdenkom Zubcem. Misi je nazočilo i visoko izaslanstvo Republike Hrvatske, koje je predvodio dr. Dragan Primorac, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta. (D. Ivanković / www.Pincom.info)

foto: M. Mikulić