Gango moja zaboraviti te neću

Gango moja zaboraviti te neću

Gango moja zaboraviti te neću

0

 

foto Boris Cavar

DRINOVCI/ŠIROKI BRIJEG – ''Gango moja tko te ganga ne bi…'' ovi stihovi gange ipak nisu zaboravljeni u Hercegovini. Naprotiv, još je ganga našla svoje mjesto na CD-u. Na nekoliko web-stranica na Internetu mogu se klikom mišačcuti stare gange i gusle. No, ganga je najomiljenija kad se sluša uživo. Tako je u širokobriješkom i grudskom kraju. Gangaš Ivan Sesar Ðulić iz Kočerina, zaposlen je kao gradjevinski tehničar u grudskim Putovi Grude, pa je često na terenu. U svom Kočerinu, a i šire, njih nekolicina su sakupili 120 različitih gangi. Taj CD je objavljen prije cetiri godine dok je Ivan Sesar bio predsjednik županijskog KUD ''Hercegovac''.

 

 – Dvojstruki CD-e i kazetu nazvali smo ''Ganga zapadne Hercegovine i Imotske krajine''. Jure Begić ''priginja'', a nas osmorica gangamo. Većinu gangi imao sam u glavi, ali je sve trebalo snimiti. CD-e i kazete smo skoro sve rasprodali i podjelili, a odlazili su i preko ocena. Danas sa 55 godina života, manje sam aktivan u KUD-u ''Hercegovac'', ali zagangam sa prijateljima u slobodno vrijeme. Ponosni smo što je naš KUD osnovan uz pomoc pokojnog Gojka Šuška, koji je takder volio gangu, kazuje Ivan Sesar Ðulic.
Ivan Sesar je učio gangat od čobanica i od starijih, a Srećko Ravlić Srećo iz Ploče kod Drinovaca od svog ujaka. Zvonko Nujić je za "hrvatskog proljeća" sedamdesetih snimio ploču sa guslarskim pjesmama o Stjepanu Radiću. Ploča je u Zagrebu zabranjena, a ujak odležao par mjeseci u zatvoru. Srećko Ravlić ganga dva desetljeća. Srećo i Ðulic zagangaju kad su slobodni, uz čašu domaćeg vina i ganga se lakše pjeva.

Autor: B.Ćavar; www.siroki.info
Foto: B.Ćavar

poslušaj gangu na: http://www.ganganet.net/etno/etno.asp (http://www.ganganet.net/etno/etno.asp)