HUMANITARNI KONCERT ZA TEU BOŠNJAK

0

Malena Tea Bošnjak iz Širokog Brijega od rođenja je suočena s teškom dijagnozom poremećaja kromosoma, poznatijom kao Wolfov sindrom, tako da ne govori, ne hoda te svoj život održava skupim lijekovima, bolničkim liječenjem i rehabilitacijom. Da je uistinu rijetka bolest pokazuje i činjenica da je Tein slučaj jedini na prostoru BiH i Hrvatske. Njeni roditelji Davorin i Branka nesebičnom požrtvovnošću i ljubavlju se brinu o desetogodišnjoj Teici, kako je od milja zovu, prateći je već od njene druge godine života po bolnicama i terapijama.

– Uspjela je i na noge stati i napraviti par koraka ali samo na prstima – kaže otac Davorin dodavši kako što je starija bila noge bi joj nakon stajanja sve više oticale.

Radi nesnosnih bolova prouzrokovanih utegnutim tetivama, obitelj je na prijedlog liječnika pristala na operaciju Teinih tetiva, nakon čega je pola godine morala imati gips na nogama. Iako je operacija bila uspješna, potrebne su joj terapije i toplice kako bi se opet mogla sama osoviti na noge. Liječnici prognoziraju da bi mogla prohodati, a prekid terapije Tei bi značio ponovne bolove i operaciju. Osim toga, uza sve nevolje malenu djevojčicu je zadesila i epilepsija u petoj godini života, a zadnje dvije godine epi napade ima skoro svaki tjedan, zbog kojih troši skupe lijekove. Upravo zbog toga, uvijek netko iz obitelji mora biti uz nju 24 sata na dan, a svaka tri mjeseca mora raditi i krvne pretrage te pratiti razinu epilepsina kako joj ne bi oštetilo jetru.

– Liječnici kažu da je povezana retorika i motorika tj. govor i pokreti, tako kada bi prohodala postoji mogućnost da i progovori – kaže majka Branka.

Obitelj Bošnjak osim svakodnevne skrbi o Tei se brinu i o trogodišnjem sinu Šimunu, te nisu u mogućnosti sami iznaći potrebni novac za djevojčicino dugotrajno i skupo liječenje. Upravo zbog toga su Franjo Kraljević i Udruga ''Dodir ljubavi'' pokrenuli veliku humanitarnu akciju pod nazivom ''Svim srcem za malu Teu'' u sklopu koje je organiziran i humanitarni koncert Nine Badrić sa specijalnim gostom Gibbonijem koji će se održati 30. svibnja u Gradskoj športskoj dvorani.

Puna dvorana za humanitarne koncerte

U dva prethodna humanitarna koncerta održana ove godine, Gradska športska dvorana je bila prepuna, a posjetitelji su pokazali da imaju veliko srce. Humanitarni koncert ''Svim srcem za malu Teu'' još je jedna prilika da sugrađani podrže obitelj Bošnjak, i pokažu humanost na djelu. Sav prikupljeni prihod od prodaje ulaznica ići za liječenje Tee, a otvoren je i žiro račun u Unicredit Zagrebačkoj banci : 3382201-800052-339.

(Ana Buntić)