Hvarsko pučko kazalište gostuje u Širokom Brijegu

Hvarsko pučko kazalište gostuje u Širokom Brijegu

Hvarsko pučko kazalište gostuje u Širokom Brijegu

0

hvarsko_pucko_kazaliste_sirokiŠiroki Brijeg – Premijera predstave "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta održat će se u petak, 2. prosinca u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

Hvarsko pučko kazalište osnovano je prije oko 40 godina. Najvažnija predstava ovog kazališta je "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" i izvedena je više od 200 puta. Sama zgrada hvarskog kazališta datira i 1612. godine.

Povijest kazališta u Hvaru bogata je, naime to je 3. kazalište sagrađeno i osnovano u Europi, ispred su samo kazališta  Teatro Olimpica u Vicenzi iz 1585.g. i Teatro all'antica u Sabbioneti iz 1588.g

Riječ je o izuzetno kvalitetnoj predstavi, s kojom se ne mogu usporediti ni mnoge produkcije profesionalnih kazališta, što potvrđuju i brojne nagrade te gostovanja po cijelom svijetu (Brazil, Urugvaj, Argentina, Austrija, Slovačka, Italija).

Ulaz na predstavu je slobodan.


    Hvarsko pučko kazalište od osnutka 1969. godine, njeguje i predstavlja hvarsku kazališnu baštinu, sudjelujući na svim manifestacijama u gradu Hvaru, na otoku Hvaru, diljem Hrvatske i inozemstvu. Ovogodišnjom praizvedbom "Robinje" Hanibala Lucića, u cijelosti je zaokruženhvarski baštinski kazališni krug.
Od 1969.g., a posebno od obnove 1991.g., Hvarsko pučko kazalište nastupalo
je u više od 50 gradova Hrvatske, te u inozemstvu (Austrija, Švicarska, Italija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, BiH,…) U Republici Hrvatskoj, nastupajući na festivalima hrvatskih kazališnih amatera, gotovo svaki nastup značio je i osvajanje prvog mjesta među kazališnim amaterima cijele države.

Značajna su priznanja i nastupi na Dubrovačkih ljetnim igrama, Splitskom ljetu, o 150. obljetnici Matice hrvatske, na Festivalima pučkog teatra.
Nastupi Hvarskog pučkog kazališta u gradu Hvaru najreprezentativniji su kulturni proizvod ovoga grada, u svim prilikama značajnih obljetnica.

OBNOVA KAZALIŠTA

 

Hvarsko povijesno kazalište

Hvarsko kazalište, smješteno u zgradi Arsenala, spomenik je najviše kategorije od nacionalnog značaja za RH.
Kazalište je izgrađeno 1612. godine na prvom katu Arsenala za vrijeme poduzetnog kneza Petra Semitecola. Monumentalna zgrada Arsenala u središtu povijesne jezgre Hvara, jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada svoje vrste na Mediteranu. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta na Belvederu – terasi Fontika uz sjevernu fasadu Arsenala, upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCLXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina socijalnog mira između zavađenih staleža hvarske Komune.


Izgradnjom kazališta Semitecolo je svim staležima ravnopravno ponudio prostor za kulturne i društvene sadržaje. Na taj je način, za to vrijeme gotovo nezamislivo demokratično, stvorio prvo javno kazalište u Europi.
U kronologiji najstarijih kazališta Europe, odmah poslije Teatra Olimpica u Vicenzi iz 1585.g. i Teatra all'antica u Sabbioneti iz 1588.g., slijedi hvarsko kazalište iz 1612.g.Ova rana godina nastanka hvarskom kazalištu osigurava nezaobilazno mjesto u povijesti teatra uopće.
U nedostatku arhivskih i materijalnih ostataka iz ranog 17.st. možemo pretpostaviti da je hvarsko kazalište prvotno imalo renesansni oblik. Sačuvani interijer – pozornica i gledalište sa ložama, potječe iz 1803.g., kada je osnovano Kazališno društvo, koje je kao asocijacija naprednih građana, iz temelja obnovilo vojskom opustošeni prostor. Obnavljano i preuređivano, današnji neobarokni izgled, hvarsko je kazalište sačuvalo iz sredine 19.st., čime se svrstava u deset najstarijih baroknih teatara Europe. Skromne dimenzije pozornice i prilično uske lože, a posebno bliski kontakt između gledališta i scene, daju ovom kazalištu izuzetno humanu dimenziju zbog čega su mnogi glumci veoma rado u njemu glumili. U europskim relacijama rijetkost su i dvije sačuvane zidne scenografije sa začelnog zida pozornice . Starija freska iz 1819.g., i danas se nalazi na pozornici. Naslikao ju je majstor Petar Galasso za vrijeme priprema Kazališta za karnevalsku sezonu. Drugu slikariju sa prikazom kneževog dvora iz oko 1900.g., naslikao je Nikola Marchi. Ista je restaurirana i postavljena na pomične panoe.
Od samog osnutka, kroz gotovo četiristo godina svog postojanja, kazalište je bilo središte kulturnog i društvenog života Grada i Komune. Najintenzivniji scenski život odvijao se kroz 19.st., posebno za vrijeme Karnevala, kada su se održavale glazbene i scenske priredbe, te maskirani i svečani plesovi-cavalchine. U kazalištu su nastupale domaće diletantske i glazbene družine, strani glumci i glazbenici, orkestri i opere. U jednoj se kazališnoj sezoni znalo na ovoj pozornici odigrati i preko trideset predstava. Nakon što je, 1921.g., Kazališno društvo prestalo s radom, kazalište je došlo pod upravu Općine Hvar. Kroz dvadeseto stoljeće, tek nužno održavano, kazalište je i dalje bilo središte rada domaćih i stranih amaterskih i profesionalnih ansambala. Zadnjih dvadesetak godina, kazalište kao i Arsenal u kojem je smješteno, bilo je trošno i statički nesigurno. Stoga se u njemu tek rijetko održavalo manje komorne priredbe. Kao rijetki muzejski prostor bio je posjećivan od stručnjaka, turista, studenata i đaka.
U tijeku je konstruktivna i statička sanacija zgrade Arsenala kao preduvjet restauraciji kazališta i revitalizaciji kulturnog i scenskog života ovog svojevrsnog veterana teatarske povijesti. Dugo očekivani proces sanacije ovog izuzetnog spomeničkog kompleksa, vratit će život objektu i oživit scenu koja je obilježila kulturnu povijest Hvara, ali i Hrvatske.

Viši kustos Mirjana Kolumbić, prof.
Muzej hvarske baštine Hvar