Širokobriježanin s odličnom glumačkom ekipom na 59. Dubrovačkim ljetnim igrama

Širokobriježanin s odličnom glumačkom ekipom na 59. Dubrovačkim ljetnim igrama

Širokobriježanin s odličnom glumačkom ekipom na 59. Dubrovačkim ljetnim igrama

0

 Susjed iz Gaja - BoricineKrajem kolovoza završene su 59. Dubrovačke ljetne igre na kojima u klasičnom Držićevom djelu „Skup" uz odličnu glumačku ekipu (Goran Grgić, Danko Ljuština, Kruno Šarić, Vlasta Knezović, Juraj Mofćan, Zvonimir Zorčić…) nastupio i naš širokobriježanin Goran Bogdan. Goran je inače diplomirani ekonomisti i apsolvent Akademija Dramske Umjetnosti u Zagreb, trenutno živi i radi u Zagrebu.

 

Predstava „Skup" koju je režirao Ivica Kunčević proglašena je najboljom na 59. Dubrovačkim ljetnim igrama. Treba napomenuti i da je Hrvatska radio televizija prvi put prenosila jednu predstavu u živo.

'Skup' – Najbolja predstava za Držićev rođendan

 

Dramski program Dubrovačkih ljetnih igara napokon je osvježen klasičnom režijom klasičnog Držićevog djela na zadovoljavajući način. Ivica Kunčević režirao je komediju "Skup" Marina Držića vrlo dobro.

Dobro, moglo bi se reći umjesto klasičan da je pomalo staromodan, pa glumci duhovite Držićeve replike izgovaraju u pomalo povišenom tonu, dakle daleko od sumornog realizma koju i ova njegova komedija zapravo nudi. No, s druge strane, Kunčević je uspješno proveo ideju da gotovo 500 godina staru komediju posve osvježi toliko da je svima razumljiva i danas, a osobito u Dubrovniku.

Predstava se održava u starom gradu, na Boškovićevoj poljani, ali tako da je publika okrenuta prema gradu, koji glumcima predstavlja i više nego prirodnu kulisu. Škrca Skupa utjelovio je Goran Grgić i to mu je, barem u posljednjih nekoliko godina, svakako najbolja uloga.

U dobrom je tonusu, vrlo dobro vlada gabaritima lika i jedino na čemu bi još eventualno trebao poraditi jest situacija u kojoj izlijeće iz jezuitske crkve sa spoznajom da je pokraden. Tu bi trebao reagirati nekako izgubljenije ili, pak, odlučnije. Odličan je Goran Bogdan u ulozi Munua, jednog iz galerije Držićevih živopisnih slugu.

Bogdan se ne boji scene, drzak je, a čini se da ima i volje raditi. Odlična je Doris Šarić Kukuljica u ulozi Skupove sestre Dobre. U tu je malenu, ali za radnju odlučujuću ulogu, unijela i humor i zločestoću i cinizam stare žene. Mlada Srđana Šimunović lijepo je odglumila sluškinju Grubu, a veću ulogu Zlatikuma, nesuđenog ostarjelog mladoženje, rutinski je, pomalo pompozno, odglumio Zvonimir Zoričić.

Danko Ljuština i Kruno Šarić tumačili su uloge svoga Dunde Ðive, odnosno Dunde Mike jednako razložno i koncentrirano. Tek ponešto je preglasna i nekako odviše neprirodno uznemirena Vlasta Knezović u ulozi Varive, a zabavan je Maro Martinović u ulozi Pasimahe. Zoran Vujović, koji tumači važnu ulogu jednog od Skupovih antagonista Kamila ponešto se, pak, izgubio.

 

U kontrastu grada koji je zapravo sam sebi scenografija, raskošno djeluju kostimi Danice Dedijer, koji su pseudohistorijski, renesansni i više nego zaigrani. Ova predstava najbolja je od onih što smo ih ovog ljeta gledali u čast 500. obljetnice rođenja Marina Držića. Umjesto izgubljenog, ali pretpostavljenog, sretnog završetka, ovdje svi ostanu bez novca. Grad je i onako rasprodan. (www.jutarnji.hr) www.sirokibrig.com