Ivana Ćavar u galeriji Aluminij

Ivana Ćavar u galeriji Aluminij

Ivana Ćavar u galeriji Aluminij

0

Galerija Aluminij ugostit će samostalnu izložbu slika uspješne širokobriješke akademske slikarice Ivane Ćavar. Postav imena Unutarnji krajolik, s ukupno dvadesetak ulja na platnu, nastalih tijekom 2014. godine, u Mostar dolazi u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru. Otvorenje izložbe uglavljeno je za četvrtak, 16. veljače, s početkom u 19 sati.

– Na tim su slikama moja traženja unutar vlastitoga unutarnjeg krajolika, slikanog intimistički, obojenom plohom, koja je, bogatstvom svoje slojevitosti, raspoređena unutar suptilno postavljenoga crteža. U tim traženjima i pokušajima, događa se određeni sklad, novi ustroj titrajućih ploha i čvrstih poteza kistom. Blagim geometriziranim obrisima, fasetiranjem ploha, kao i kolorističkom reduciranošću palete, ostvaruje se taktilna opredmećenost jedne nove, vlastite stvarnost. Na platnu se pojavljuje struktura, kompozicija jednoga novog unutarnjeg krajolika, u kojemu preklapanje lazurnih ploha, s ponekim dominantnim potezom impasta, stvara vlastiti oblik, vlastiti zvuk slike – osvrnula se autorica na postav kojim će se predstaviti mostarskoj publici.

Povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović o Unutarnjemu je krajoliku Ivane Ćavar, između ostaloga, napisala kako slikarica, na formalnoj razini, gradi svoj umjetnički opus apstrahiranjem stvarnosti, ponekad do potpune apstrakcije, a ponekad do prepoznatljivih mekanih silueta, različnih oblika.

– Ona u svojemu stvaralaštvu teži postići kontinuitet u razvoju već prepoznatljivoga i individualnoga umjetničkog rukopisa koji se formalno očituje kroz mekane prijelaze apstrakcije i figuracije u vidu magličastih ploha boje, s povremenim snažnim naglascima tamnijih boja. Dominante njenih slika čine odnosi različnih ploha, čime se uspostavlja poseban ritam. Kandinski je, jednom prilikom, rekao kako je boja snagom koja utječe izravno na dušu. Na tomu tragu, ukoliko bismo se usudili učitati neku dimenziju pastelnim ritmovima Ivane Ćavar, onda bi to zasigurno bila meditativna dimenzija – poručila je Martinović.

Inače, Ivana je Ćavar rođena 1973. u Širokomu Brijegu. Slikarstvo je 1999. diplomirala na zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana, da bi 2005. diplomirala i na poslijediplomskomu studiju slikarstva Ars sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru, kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika kolegija prof. Jordana koji joj je i mentorom u procesu izradbe doktorskoga rada. Dobitnicom je više nagrada i priznanja, izlagala je dosad na 21-oj samostalnoj i na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i u tuđinstvu, te sudjelovala u radu ukupno 24 umjetničke kolonije. Autoricom je nekoliko javnih radova sakralne tematike u BiH i u Hrvatskoj. Živi i stvara u Širokomu Brijegu, gdje je i profesoricom pri Akademiji likovnih umjetnosti.

Ulazak na svečanost otvorenja izložbe tradicionalno je besplatan.