Ivo Pervan u franjevačkoj galeriji

Ivo Pervan u franjevačkoj galeriji

Ivo Pervan u franjevačkoj galeriji

0

ivo_pervan_andjeo2U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena izložba fotografija pod nazivom „ Anđeli bez granica & Boje Hrvatske" jednog od najpoznatijih hrvatskih fotografa Ive Pervana. Izložbu je prigodnim riječima, uz prisustvo generalnog konzula RH Velimira Pleše, te načelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića i predsjednika Matice Hrvatske Široki Brijeg Predraga Kožula otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tonči Staničić, a riječi dobrodošlice prisutnima je izrekao i fra Vendelin Karačić koji je ujedno i postavio ovu izložbu.

 

Ivo Pervan rođen je u Splitu 1947. godine, a fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Od 1980 godine do danas uradio je 22 autorske foto monografije a kao koautor se pojavljuje u njih više od šezdeset. Ovdje treba napomenuti da je Ivo Pervan radio i na monografiji Širokog Brijega koja će biti predstavljena uz njegovu nazočnost 26. veljače u Širokom Brijegu.

http://www.ivopervan.hr/

www.abcportal.info

ivo_pervan_andjeoPredstavljajući Hrvatsku u svijetu kroz izložbe i foto-monografije, Ivo Pervan na svojim je putovanjima fotografskim aparatom posljednjih nekoliko godina bilježio i motive anđela. Tema anđela u njegovu radu nije slučajna, jer njegov je primarni interes u fotografiji kulturna i prirodna baština. Osim u Hrvatskoj (Lepoglava, Belec, Zagreb, Trogir, Dubrovnik, Poreč, Korčula) pedesetak fotografija predstavljenih na ovoj izložbi snimljeno je i u europskim gradovima (Sofija, Mainz, Rim, Berlin).

Skulpture i slike anđela prikazanih na Pervanovim fotografijama u različitim su materijalima i tehnikama izrade, te iz različitih stilskih razdoblja. Sve to povod je nazivu izložbe – Anđeli bez granica. Pojedini anđeli koji su u naravi veličine 2-3 cm prikazani su na izložbi u mjerilu 100×70 cm zahvaljujući uporabi zoom-a Sigma 300-800 mm, telekonvertera (2x) i Nikonovog najnovijeg fotoaparata (D2xS) koje je autoru ustupila tvtka Prizma iz Zagreba (oprema će također biti predstavljena na izložbi) čime je postignuta zavisna duljina od 24000 mm. Time su ovom izložbom po prvi put publici dostupni anđeli koji su na velikim visinama na pročeljima crkava i starih kuća inače ljudskom oku nepristupačne.

Ivo Pervan umjetnik je goleme stvaralačke energije. Rođen je 1947. u Splitu, a fotografijom se počinje baviti još u srednjoj školi. Od 1980. godine do danas izradio je 17 autorskih foto-monografija, koautorskih više od šezdeset, održao je velik broj izložbi diljem svijeta. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja (u Hamburgu, Karlovim Varyma, Beču, Lisabonu, Santiagu de Chile i drugdje) za fotografije i turističke plakate s motivima naše kulturne i prirodne baštine, a posebno je svojim radom vezan uz promidžbu hrvatskog turizma (brošure, prospekti, CD-ovi).

Od 1992 do danas, Hrvatska je dobila sedam prvih svjetskih nagrada za plakate s njegovim motivima. Rijeci su suvišne u opisu rada i talenta Ive Pervana. Anđeli uspostavljaju vezu između neba i zemlje, čuvaju nas i Bogu prinose naše molitve, u naše ime gledaju Očevo lice. Sveprisutni u uzduhu koji nas okružuje, sveprisutni su i u svim vremenima prije nas, pa i onim pretkršćanskim.

A što želi svojim fotografskim okom registrirati umjetnik poput Ive Pervana nego te nevidljive zaštitnike mjesta diljem svijeta na kojima se našao da zabilježi zajedničke nazivnike bas njihove Ijepote. A ona je svugdje, pa i kada vas na nju mora upozoriti umjetnik, jer ste zaboravili vjerovati u anđele, zaboravljajući da su oni 'obrazloženje nade koja je u vama' (l Pt 3, 15).


6.10.2007 Mr. sc. Joško Belamarić, Culturenet.hr / Križ života