KAKO REFUNDIRATI PDV IZ INOZEMSTVA

KAKO REFUNDIRATI PDV IZ INOZEMSTVA

KAKO REFUNDIRATI PDV IZ INOZEMSTVA

0

povrat_pdvS obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini primjenjuje sistem PDV-a, stekli su se uvjeti da se kompanijama iz BiH refundira PDV koji su platile u inozemsvu po osnovu troškova usluga, kao što su: troškovi sajmova, seminara i simpozija, raznih kotizacija, hotelskog smještaja, putarine i goriva, dorade i obrade proizvoda, iznajmljivanje automobila, konzultantske usluge, reklame i propaganda itd.

 

Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u suradnji s kompanijom IMO JUNIOR d.o.o. 23. travnja organizira prezentaciju o temi "Refundacija PDV-a iz inozemstva za bh. kompanije".

Firma IMO JUNIOR d.o.o. je ekskluzivni zastupnik švicarske firme CASH BACK koja se više od 25 godina bavi isključivo refundiranjem PDV-a za pravne subjekte i ima svoje urede u više od 30 država Evrope, Amerike i svijeta, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

Firma je specijalizirana za usluge refundacije (povrata) PDV-a za firme iz BiH na ime troškova usluga učinjenih u inostranstvu.

U najvećem broju država refundacija PDV-a se vrši na principu reciprociteta između dvije države koje primjenjuju sistem PDV-a.

 

Stope PDV-a se kreću od 17 do 25 posto što znači da se, u prosjeku, refundacijom može uštedjeti 1/5 troškova.

Za sada je povrat moguć iz 21 zemlje i to: Austrije, Belgije, Crne Gore,
Kanade, Danske, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije (uvjetno),
Izraela, Južnoafričke Republike, Luksemburga, Malte, Monaka, Holandije,
Njemačke, Norveške, Srbije, Švedske i Velike Britanije.

U većini zemalja zahtjevi za refundaciju za tekuću godinu se podnose do
kraja lipnja naredne godine. To znači da je zahtjev za refundciju PDV-a
plaćenog tokom kalendarske 2011. godine moguće podnijeti najkasnije do
30.06. 2012. godine.