Kenjac kandidat za Oscara

Kenjac kandidat za Oscara

Kenjac kandidat za Oscara

0

Izjava Redatelja

antonio_nuicKenjac je film o očinstvu. Ono što me najviše zanima u odnosima otac-sin je činjenica da često oponašamo očeve, a jako malo učimo od njih. Ponavljamo njihove greške umjesto da iz njih učimo.
Radnja je smještena u Drinovce, selo u Hercegovini. Moj otac je tamo rođen. Nekoliko dana svakog ljeta bi proveli tamo. Tatin način vožnje bi izazivao mamine panične reakcije koje bi, zbog njene nagle naravi, brzo prerasle u svađu u kojoj bi se u pitanje dovodile fundamentalne stvari kao što su brak, imanje djece s takvim čovjekom, a Drinovce bi proklinjala svakih pola kilometra. Svađa koja bi počela polaskom na ljetovanje, obično bi završavala tek na povratku, dvadesetak kilometara pred Sarajevom.
Krenica, jezero u Drinovcima, predstavlja nekakav usud stanovnika tog sela. Svaki od likova u filmu, osim Jasne i Luke, je više puta plivao u Krenici bez obzira što je jezero dosta opasno. Time želim opisati jednu duboko iracionalnu, tamnu crtu Hercegovaca inače izrazito religioznih i opreznih ljudi. Antonio Nuić

{youtube}cyGwc49z3zk {/youtube}

Mediteranski film koji ruši sve mitove o jugu

Besprijekoran glumački ansambl

Jedan od emocionalno najsnašnijih hrvatskih filmova

Odličan film

 

Kenjac je u Hercegovini pogrdni izraz za magarca. Međutim taj se izraz najčešće koristi kad se želi opisati neki čovjek. Čovjek koji je tvrdoglav i koji je u principu budala. Boro je kenjac. I Paško i Ante su kenjci. Magarac kojeg oni nazivaju kenjac, nije kenjac. Magarac je njihov nijemi sugovornik, njihov ispovjednik, kad već jedni drugima nisu u stanju reći što ih muči.
Vrijeme radnje, ljeto 1995. kad je s akcijom Oluja praktički završen rat u Hrvatskoj, je odabrano iz dva razloga. Prvi je jer želim pokazati razrješenje velikih obiteljskih sukoba u jukstapoziciji sa povijesnim događajem. Drugi je iz poštivanja određene autentičnosti. Naime priča o spretnoj trgovini magarcem je istinita. Ispričao mi ju je čovjek koji se zove Boro i dogodila se u ljeto 1995. Ta priča o švercu i kupovini magarca je poslužila kao inspiracija i motiv za scenarij Kenjac.

www.kenjac.com