Kočerin: 24. obljetnica osnivanja prve postrojbe HVO-a

Kočerin: 24. obljetnica osnivanja prve postrojbe HVO-a

Kočerin: 24. obljetnica osnivanja prve postrojbe HVO-a

0

HvoOBILJEŽENA 24. OBLJETNICA OSNIVANJA PRVE POSTROJBE HVO-a

„Prva i počasna postrojba koja je osnovana pod izravnom zapovijedi Gojka Šuška ministra obrane

Republike Hrvatske je postrojba osnovana 19. srpnja 1991.

, te je to i razlog što smo se sastali ovdje mi pripadnici te postrojbe 24 godine nakon osnivanja iste“, rekao je jedan od pripadnika postrojbe i inicijator obilježavanja 24. obljetnice njezina osnivanja Mladen Ljubić Vajta.

Pripadnici prve postrojbe HVO-a obilježavanje 24. obljetnice osnivanja započeli su ispred i u crkvi na Kočerinu. Fra Goran Ćorluka kapelan u župi Kočerin pozdravio je nazočne čestitavši im ovu vrijednu obljetnicu, te istaknuvši: „Presudila je vjera u ono što ste radili i činili, kao i čvrsta vjera u Boga i svoj narod.“
Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vecio prisjetio se prvih dana stvaranja neovisne Hrvatske i ministra Gojka Šuška koji ga je postavio za veleposlanika Republike Hrvatske u Beču, te naglasio: „Najvažnije je da smo bili među prvima u obrani, te je to najveća moja i vaša satisfakcija. Ovaj sastanak je najveća vrijednost i potvrđuje naše zajedništvo.“
„Inicijativa za osnivanje prve postrojbe, odnosno s osnivanjem kriznih stožera, krenulo se nakon pogibije Josipa Jovića 31. ožujka 1991. na Plitvicama. U Knešpolju je 19. srpnja 1991. donesena odluka o osnivanju prve postrojbe HVO-a. Prvi zapovjednik ove postrojbe bio je Mladen Skoko Bili“, rekao je između ostalog o osnivanju prve postrojbe jedan od prvih zapovjednika Krešo Ćavar.
Na obilježavanju 24. obljetnice osnivanja prve postrojbe HVO-a nazočili su osim pripadnika postrojbe i veleposlanika Ivana Del Vecia, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, Vladimir Šoljić ministar obrane HR Herceg Bosne, Mladen Begić ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH i Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i umrlih pripadnika postrojbe: Gojka Ivankovića-Penave, Vlade Sutona, Drage Kvesića-Jočića, Stanka Vukoje-Bosića i Vlade Knezovića.

Vrelo www.kocerin.ba