KOČERIN Široki Brijeg Bosna i Hercegovina

KOČERIN Široki Brijeg Bosna i Hercegovina

KOČERIN Široki Brijeg Bosna i Hercegovina

0

 

KOČERINSKA PLOČA 1404 AD

KOČERINSKA PLOČA koja datira iz 1404. godine pravi je dokument o postojanju kršćanstva na ovim prostorima. To je grobni natpisVignja Miloševića koji je pisan bosančicom tj. hrvatskom ćirilicom i to čistom ikavicom.

copyrights by Herzeg O'Watts © 2000

 

U zidu katoličkog župnog dvora u Kočerinu nalazi se stećak Vignja Miloševića prenesen s Kočerinskog polja. Stećak je zazidan u zid iz razloga da ne završi u nekom od muzeja u Sarajevu. Natpis na stećku glasi:

 

"Va ime oca i sina i svetog duha, amin. Se leži Viganj Milošević. Služi banu Stipanu i kralju Tvrtku i kralju Dabiši i kraljici Grubi i kralja Ostoju. I u to vrime dojde i svadi se Ostoja kralj s Hercegom i z Bosnom. I na Ugre poje Ostoja. To vrime mene, Vignja, dojde končina. I legoh na svome plemenitom pod Kočerinom. I molju vas ne nastupajte na me. Ja sam bil kako vi jeste, vi ćete biti kako sam ja.

Citirano prema; Miroslav Palameta, Diljem književne baštine, Sveučilište u Mostaru, Mostar 1996.g.

viganj_1404_AD

 

 

The biggest mosaic of  st. Francis in the world

Najveći mozaik Svetog Franje na svijetu

 

Kočerin je udaljen od Širokog Brijega 10 km. Poznat je po najvećem mozaiku Sv. Franje na svijetu. Mozaik je smješten duž cijele visine crkve i zvonika. Mozaik je djelo prof Ante Starčevića, viskok 25 metara.

copyrights by Herzeg O'Watts © 2000

Kočerin, vilagge near Široki Brijeg (10) and Medjugorje (40 km) in Bosnia and Hercegovina, famous by the biggest mosaic of st. Francis in the world. It is created by famous croatian artist and sculptor prof. Ante Starčević. The Mosaic is tall 25 meters.

 

copyright by Siroki.com 2004.