Krađa amfora iz Hutova blata 2007

0

 

“Kad sam se suprostavio pljačkašima amfora priveli su me u Čapljinu u policiju i držali dok su ronioci vadili amfore.thumb_amfore_siroki Imao sam dosta problema u ratnim i poratnim godinama sa pljačkašima. Pljačkaši su dolazili od svakud. Amfore su odnošene i po nalogu onih koji su se pitali, koji su ovdje bili vlast. Štoviše, jednom prilikom je one koji su nosili amfore čuvala i lokalna policija. I njih treba pitati gdje su amfore nestale – rekao je Krešić.

Krešić je potvrdio da su pljačke 1997 godine izvodili i pripadnici međunarodnih snaga, SFOR-a.

”Došli su ovdje sa oko 15 vozila. Zagradili su prostor i boravili su oko sedam dana. Ronili i nosili što su htjeli. I oni su odnijeli veliki broj amfora. Ja sam pokušao da ih spriječim pljačku, ali kada sam prilazio pripadnici međunarodnih snaga su na mene potezali puške i prijetili mi – sjeća se Krešić.
sfor_sirokiKaže da je sve pljačke pokušao prijaviti lokalnoj policiji i vlastima, ali da to nije imalo nikakvih rezultata. Zanimljivo je da su Krešić i njegov pokojni otac izvukli oko 20 amfora iz Desila, koje su predali Turističkoj zajednici u Čapljini. No, i te amfore su misteriozno nestale i pretpostavlja se da su završile na crnom tržištu.

Mario Jurišić, šef odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je dao veliki doprinos u otkriću ilirskih brodova, rekao je da je dobio informacije o pljačkama amfora sa lirskih brodova.

”Sigurno da su se amfore sa Desila vadile i prodavale. Koliko se ozbiljno pristupa istraživanju toga gdje su amfore završile, ja ne znam. Znam da je zbog pljačke amfora kod nas u Hrvatskoj nekoliko ljudi završilo u zatvoru. Svakako da bi vlasi BiH nešto trebale poduzeti po tom pitanju. Jer, pljačka kulturnog blaga nije prekršaj već kazneno djelo” rekao je Jurišić.