Lijanovićevi akviziteri prijete: Ne daju li nam pare do 15. sve ćemo otkriti

Lijanovićevi akviziteri prijete: Ne daju li nam pare do 15. sve ćemo otkriti

Lijanovićevi akviziteri prijete: Ne daju li nam pare do 15. sve ćemo otkriti

0

thumb_jerko_lijanovic_2Ne isplate li nam Lijanovići do petnaestog pare, izaći ćemo u javnost i sve otkriti, izjavio je jedan od posrednika u kupovini glasova za Narodnu stranku Radom za boljitak. Petorica Lijanovićevih „akvizitera" iz Mostara, kažu kako se moraju kriti jer ih glasači kojima su obećali po sto maraka zovu i pitaju kad će isplata.
– Mi smo ljudima prenijeli kako su nam Lijanovići rekli da kažemo – u nedjelju glasate, u ponedjeljak dobivate sto maraka. Sada ili mi se ne jave na mobitel ili ako ih dobijem kažu strpi se još koji dan bit će. Boge mi ne daju li pare do petnestog gotovi su, kaže sugovornik Pincom.info, koji nam je objasnio i tehnologiju kupovanja glasova, pod uvijetom da mu ne navodimo ime.

 

-Meni je rečeno, i tako sam i napravio da od onih koji hoće glasat za Lijanovićeve kandidate za novac uzmem JMBG, ime i prezime i adresu. Postojala su dva načina kontrole glasovanje. Kada dođete na biračko mjesto i date iskaznicu, vjerojatno ste i vi primijetili da član biračkog odbora glasno izgovori vaše ime, tako da ga čuju i promatrači. Promatrač Lijanovićeve stranke provjeravao je na taj način poklapa li se broj ugovorenih „prodavatelja glasova" s brojem izašlih prodavatelja glasova na tom biračkom mjestu.

thumb_100_kmRekli su mi; ovih tvojih dvadeset nek stave križić ispred imena na primjer Marka Markovića na našoj listi. Ako se bude poklapao broj glasova koje Marko Marković osvoji s brojem tvojih ugovorenih „glasača" dobit češ 2000 KM, za svakog po sto plus za svakog birača kojih se nagovorio ti dobivaš po 30 maraka provizije.Ne bude li tako – nitko neće dobiti ništa.

Zato se dogodilo da neki kandidati na Lijanovićevoj listi imaju jednak broj glasova, a neki koji su bili i u vrhu liste 0 glasova. To su oni ljudi kojih su se Lijanovići htijeli riješiti na diskretan način, pa bi ih stavili na listu, ali nikom od posrednika nisu rekli da se za tu osobu glasa, kaže sugovornik Pincom.info.

Objašnjava da Lijanovići vjerojatno nisu ni imali namjeru prebrojavati glasove, niti su stigli izračunati koliko je ukupno glasova ugovoreno. Jednostavno se nisu imali kad time baviti. Cilj je bio odvratiti ljude da njima uzmu novac, a glasuju za nekog drugog, kako što se događalo na prošlim zborima u BiH za Hrvatski sabor.

Oni su se, kaže, iznenadili kad su nakon objave izbornih rezultata, čuli koliko je glasova „prodano" u Mostaru. Nadali su se da će osvojiti dva tri mandata i biti jezičak na vagi pri formiranju vlasti. Sad su zatečeni, jer nemaju toliko novca da sve isplate.Sada su u panici. Hitno moraju doći do novca, jer im prijeti opasnost da sve izađe u javnost. Ali ne samo zbog toga. Ako sada prevare ljude, kupovanje glasova neće proći na idućim izborima.

Kako neslužbeno saznajemo nekoliko posrednika već je cijeli slučaj ispričalo tužiteljima, jer im je rečeno da prema Kaznenom zakonu F BiH tužen može biti samo onaj koji nudi mito, ali ne i primatelj mita. Za podmićivanje glasača podsjetimo predviđena je zatvorska kazna do 5 godina zatvora.

Naš sugovornik kaže kako iza Lijanovića stoji neka organizacija iz Amerike, te da je u pitanju neki viši interes.

Lijanovići su ciljano išli na četiri općine. Izračunali su, ali izgleda i preračunali se koliko s uloženim iznosom za kupovinu glasova mogu dobiti novca nazad, s obzirom da stranka dobiva iz proračuna srazmjerno broju vijećnika.

S tim dobivenim novcem na sljedećim izborima planiraju "investirati" u kupovinu glasova na širem području, zbog čega bi se trebali zamisiti i neki bošnjački političari koji se sada prave ludi i tvrde da iza Lijanovićevih dobrih izbornih rezulata stoji temeljit terenski rad. Ja vam tvrdim da su oni svaki glas kupili, kaže sugovornik Pincom.info.

(www.Pincom.info)