Ljubuški: U neposrednoj blizini županijskog MUP-a otkrivena masovna grobnica

Ljubuški: U neposrednoj blizini županijskog MUP-a otkrivena masovna grobnica

Ljubuški: U neposrednoj blizini županijskog MUP-a otkrivena masovna grobnica

0

zgrada_mupLjubuški – U središtu Ljubuškog, točnije u neposrednoj blizini zgrade MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), u tijeku su aktivnosti eshumiranja posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici nastaloj na koncu II. svjetskog rata.


Rezultat je to aktivnosti Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, na čijem je čelu Vice Nižić, te Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 25 subraće" na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Na spomenutom lokalitetu iskapanja su, pod vodstvom arheologa Tihomira Glavaša, otpočela još polovicom proteklog tjedna, a prvi ostaci ljudskih kostiju pojavili su se u prošli petak (26. kolovoza), kada su pronađeni i obilježeni ostaci pet ljudskih tijela.

Prema podacima koje smo dobili u Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, danas su se aktivnostima priključili i forenzičari Marija Definis Gojanović i Pero Bubalo, pod čijom je stručnom asistencijom obavljanja eshumacija ove masovne grobnice nastale u masovnim likvidacijama zarobljenih vojnika i civila, obavljenih u režiji OZN-e i KPJ, na koncu II. svjetskog rata i u poraću.

Prema saznanjima kojima raspolažemo, predstavnici općinskog i županijskog MUP-a su također upoznati s aktivnostima Povjerenstva i pronalaskom masovne grobnice u Ljubuškom. Međutim, njihove aktivnosti svode se isključivo na osiguravanje ovog lokaliteta ali ne i na zakonom predviđene predistražne i istražne radnje i uključivanje županijskog tužiteljstva u zakonom predviđeni postupak.

>>LJUBUŠKI: Na njivi ostaci 17 ubijenih, a među njima možda i fratri

>>Ljubuški: Pronađeni posmrtni ostatci žrtava u masovnoj grobnici Bare

>>Široki Brijeg: Počelo obilježavanje grobišta Dubrava-Knešpolje

>>Široki Brijeg: Na 'Pobranici' završena iskapanja komunističkih žrtava iz II. svjetskog rata (Video)

S
druge, pak, strane županijski tužitelji Vesna Ćavar, Ljiljanko
Naletilić, Ivan Hrstić i Gordan Škobić mjesecima sustavno ignoriraju
eshumiranja žrtava iz II. svjetskog rata i poraća, kako u Ljubuškom,
tako i u Širokom Brijegu.

Iscrpnije izvješće objaviti ćemo narednih dana.

 

 

M. Jurčević, hrsvijet.net