Mario Mandžukić problem Bundeslige

Mario Mandžukić problem Bundeslige

Mario Mandžukić problem Bundeslige

0

mario_mandzukic_king_sirokiUli Hoeneß se požalio na dominaciju minhenskog Bayerna i Borussije iz Dortmunda u nogometnoj Bundesligi. On se boji da njemačka liga više neće biti uzbudljiva i izjednačena kao što je (navodno) bila do sada. Stvarno?

“Možda i pretjerujem. Ali moj mi osjećaj kaže da s Bundesligom trenutno nije sve u najboljem redu”, izjavio je prije nekoliko dana predsjednik Bayerna Uli Hoeneß. U njegovom glasu i njegovoj mimici moglo se nazrijeti da je Uli zabrinut. Jako zabrinut – piše DW.DE.

Hoeneß se boji da su njegov klub i drugoplasirana Borussia previše dominantni u nacionalnoj ligi, te da raste jaz između vrha tablice i ostatka lige. Uli se boji da će taj jaz u idućim godinama biti sve dublji i dublji. Bayernov predsjednik predviđa čak da će dominacija dueta na čelu lige smanjiti dozu uzbuđenja koje je Bundesliga redovito nudila (za razliku od nekih drugih velikih liga u Europi), on se pribojava smanjenog zanimanja gledatelja, opadanjem TV-kvota gledanosti, boji se da će čak i navijači početi okretati leđa nogometu.

Uli se boji onoga što je već odavno stvarnost u Španjolskoj – u zemlji u kojoj se za titulu prvaka bore samo Real iz Madrida i FC Barcelona.

Je li Hoeneß odjednom postao odvjetnik malih klubova? Pa zar se on ne sjeća da je upravo on, zajedno s drugim šefovima rekordnog prvaka Njemačke u nogometu, dao doprinos Bayernovoj dominaciji. Pa nije ga nitko prisiljavao da nakon dvije neuspješne protekle sezone (u kojima je titulu prvaka osvojio Dortmund) pojača igrački kadar u toj mjeri da Bayern u finiš sezone ide s prednošću od 20 bodova pred drugoplasiranom ekipom. A to je upravo Borussia. Bayern je titulu prvaka i službeno osvojio u 28. (od 34) kola, još nikada nijedan drugi klub nije tako rano odlučio prvenstvo.

“Veliki” i “mali”

I još jedno pitanje: kako bi to “veliki” trebali pomoći “malima” u Bundesligi? Želi li Hoeneß drugačije dijeliti novac koji je na raspolaganju? Želi li uvesti neku vrstu “doprinosa za solidarnost” u ligi? S ciljem ojačavanja klubova iz donjeg dijela tablice? Najbolje da se uvede centralističko upravljanje!

Ne, ništa od toga neće biti, sve su to nerealistične ideje. Pa već sad u Bundesligi postoji svojevrsni “mehanizam” za solidarnost “velikih” i “malih”. Za razliku od npr. liga u Italiji ili Španjolskoj, Bundesliga se “prodaje” u jednom komadu. To znači da se prava za prijenose utakmica prodaju u paketu, i onda klubovi dijele novac, pritom velikani poput Bayerna dragovoljno odustaju od većeg dijela kolača. Bayern bi, da minhenski klub prava na svoje utakmice prodaje posebno, sigurno mogao zaraditi puno, puno više eura nego što to zaradi po sadašnjem sustavu.
Mario Mandžukić Mario Mandžukić
DW.DE
FC Guardiola iz Münchena

Četvrtfinale Champions Leaguea (CL) je za Bayern od ključnog značenja za uspjeh tekuće sezone. Ali čak ni sraz protiv Juventusa u bavarskoj metropoli ne “koči” pripreme za skoru budućnost i dolazak novog trenera. (02.04.2013)

Ali, ako dobrog Ulija već toliko muči stanje u kojem je aktualna Bundesliga, što on i što Bayern mogu učiniti da dominacija rekordnog prvaka ne bude tako očita? Čudno je da mu ta ideja ne pada na pamet… Pa, neka Uli kupuje lošije igrače! Umjetno filigranskih umjetnika poput Robbena i Ribéryja, te golgetera kao što je Mandžukić, Bayern bi u glavni grad Bavarske trebao dovoditi rezervne igrače iz 1. i 2. nacionalne lige!

Odustanite od Pepa!

Pa neka Bayern odustane i od budućeg trenera Pepa Guardiole, neka na klupu Bavaraca umjeto Pepa ponovno sjedne Jürgen Klinsmann (kojeg su šefovi kluba potjerali nakon serije neuspjeha). Tako bi se problem preočite dominacije FC Bayerna riješio sam od sebe. I to vrlo brzo.