Njemačka Hrvatskoj poslala obnovljeni uhidbeni nalog za uhićenjem 13 udbaša

Njemačka Hrvatskoj poslala obnovljeni uhidbeni nalog za uhićenjem 13 udbaša

Njemačka Hrvatskoj poslala obnovljeni uhidbeni nalog za uhićenjem 13 udbaša

0

udba_kos_ozna_jugoslavijaNjemačka je Hrvatskoj, kako neslužbeno doznaje portal Dnevno.hr, poslala obnovljeni uhidbeni nalog za trinaestero hrvatskih državljana, bivših Udbaša. Zbog sumnje da su sudjelovali u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata oni će, izgleda, uskoro završiti pred njemačkim sucima.

– Moguće da se priprema obnovljeni uhidbeni nalog u skladu s pravilima Interpola, što bi značilo da je stara tjeralica dorađena. Mogla se doraditi tako da se stari navodi mijenjaju; i što se tiče broja osoba i što se tiče obrazloženja. S druge strane, moguće je i da je pripremljen EU Uhidbeni nalog prema kojem Hrvatska može konkretno postupati 1.srpnja., ali do tada može sve pripremiti. Bez obzira je li jedno ili drugo, sigurno je da će se broj osoba koje će se tražiti, a i broj slučajeva i obrazloženje uhidbenog naloga, razlikovati od tjeralice koja je u međuvremenu povučena – rekao nam je Bože Vukušić, autor knjige ‘Tajni rat UDBE protiv hrvatskog iseljeništva’.

>>Božo Vukušić: Ivo Josipović opstruira zahtjeve njemačkog pravosuđa zbog dvojice svojih savjetnika

Nakon što je tjeralica za najpoznatijim Udbašem Josipom Perkovićem povučena tijekom prošle godine , spekulacije o pripremi obnovljenih uhidbenih naloga protiv hrvatskih Udbaša traju već neko vrijeme. U tom se kontekstu najčešće spominjao EU Uhidbeni nalog prema kojem bi Hrvatska bila obvezna izručiti svoje državljane Njemačkoj onog trenutka kad postane članicom Unije. U siječnju smo objavili kako se pripremaju nalozi za njih jedanaestoricu zbog sudjelovanja u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Među njima su navodno Josip Perković, Zdravko Mustač, Goran Ljubičić, Mišo Deverić i Franjo Vugrinec.

Njemački ARD je u veljači emitirao prilog u kojem je Josip Perković naveden kao jedan od umiješanih u ubojstvo emigranta Nikole Miličevića. Osim njega, od 60-ih do kraja 80-ih u Njemačkoj je ubijeno 20-ak hrvatskih emigranata za čija ubojstva nitko osim Krunoslava Pratesa, u Njemačkoj osuđenog na doživotni zatvor, nije odgovarao. Među ubijenim emigrantima je i stric hrvatskog političara Ante Đapića.

>>Njemački ARD upozorava: Ubojice hrvatskih emigranata nesmetano djeluju u Hrvatskoj!

Zbog obnavljanja uhidbenog naloga javile su se i spekulacije kako Josip Perković, da bi izbjegao uhićenje, pokušava dobiti makedonsko državljanstvo. Bože Vukušić vjeruje da Perković u tome neće uspjeti.

– Njemačka bi takav potez Makedonije mogla shvatiti kao opstruiranje svog pravosuđa. Je li Perković toliko važan Makedoniji? Ne vjerujem.

Hrvatske vlasti informaciju će, kako doznaje Dnevno.hr, objaviti ove srijede.
hrsvijet.net