Od smeća prave – novac

Od smeća prave – novac

Od smeća prave – novac

0

Ekologija

U BiH se poprilično velik novac usmjerava na zbrinjavanje otpada na divljim odlagalištima. Kada bi se taj isti novac usmjerio na odvajanje različitih vrsta otpada i njegovo recikliranje, to bi otvorilo nova radna mjesta, a ljude ekološki educiralo – tvrdi direktor "Duge" Blago Zelenika

deponija, Siroki Brijeg, auto ulje i dr. smeće

Deponija ulja u duhanskoj stanici pored rijeke (trokuta)

BIOGRACI – Područje BiH je na početku dvadeset i prvog stoljeća ekološki jako ugroženo, što se posebno odnosi na veće gradove. Situacija nije mnogo veselija ni u manjim naseljenim mjestima, pa sve više i onim nenaseljenim, prije svega brdskim i planinskim predjelima, među kojima se iz dana u dan povećava broj otpadnih odlagališta, pravih ekoloških bombi.

 

 Poduzeće Duga d.o.o. iz mjesta Biograci u širokobriješkoj općini jedna je od rijetkih ustanova na širem ovdašnjem prostoru, koja poduzima znatne korake u pokušaju "eliminiranja" tih ekobombi.
– Primarna djelatnost našeg poduzeća je graditeljstvo, dok je prikupljanje i recikliranje papira, kartonske ambalaže i PVC folije proizišlo iz potrebe da se naše poduzeće lakše oslobodi silnog i ujedno nepotrebnog otpada, a koji se pojavljivao kao ambalaža proizvoda na skladištu poduzeća – naglasit će Blago Zelenika, direktor poduzeća Duga d.o.o. iz Biograca.
Ovo poduzeće trenutačno zapošljava dvanaest radnika s tendencijom daljnjeg povećanja. Prije nekoliko dana smo zaposlenike Duge d.o.o. zatekli u punoj radnoj spremi, u završnoj fazi gradnje reciklažnog centra u Biogracima, koji je inače pravljen po najsuvremenijim europskim standardima.

– U stalnim smo kontaktima sa svojim inozemnim savjetnicima i to nam jako puno koristi. Sve je veći broj i ovdašnjih poduzeća koja se bave drugim djelatnostima, a s kojima smo otpočeli međusobnu suradnju. Za uspjeh su ponajprije potrebni velika volja i upornost, ali i financijska stabilnost, kao i iskustvo – reći će Blago Zelenika, čija je tvrtka osnovana 1998. godine.
– Profitabilnost u ovoj djelatnosti pronalazimo u otvaranju novih radnih mjesta, što će i nadalje biti naša glavna težnja. U pojedinim općinama smo postavili i ekokontejnere za papir, što je potaknulo nevladinu organizaciju za zaštitu okoliša da u suradnji s ADEF-om i općinskim vlastima gradova Čapljine i Širokog Brijega dopune takva mjesta s kontejnerima za razne materijale. Zeleni kontejneri su za staklo, plavi za papir, dok se u žute ubacuje PET ambalaža, u sive idu limenke

Ovaj projekt smo, inače, nazvali "Postavljanje zelenih otoka". U tijeku su iste akcije u mjestima Tomislav Grad, Livno i Rama, zahvaljujući našoj suradnji s poduzećem Čistoća Stojkić d.o.o. iz sela Borčane.
– Nas raduje što su naši sugrađani maksimalno podržali ovu akciju tako da zbilja pravilno odlažu otpad, a što će opet reći da su kulturno i ekološki osviješteni. Mi vršimo pražnjenje kontejnera s osobnim troškovima i takve usluge ne plaćaju ni grad ni njegovo stanovništvo – kaže Zelenika.
– U BiH se poprilično velik novac usmjerava na zbrinjavanje otpada na divljim deponijima. Kada bi se, primjerice, taj isti novac usmjerio na odvajanje različitih vrsta otpada i njegovo recikliranje, to bi otvorilo nova radna mjesta, a ljude ekološki educiralo – konstatirao je Blago Zelenika.
Preuzeto iz Slobodne Dalmacije, Danijel IVANKOVIĆ