ODANA POČAST BLAGI ZADRI I ALFREDU HILLU

ODANA POČAST BLAGI ZADRI I ALFREDU HILLU

ODANA POČAST BLAGI ZADRI I ALFREDU HILLU

0

blago_zadroVukovar – Ured gradonačelnika .General bojniku Blagi Zadri i bojniku Alfredu Hillu na 18. obljetnicu tragične pogibije u obrani Vukovara, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njihovim grobovima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast su odali članovi njihove obitelji, predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, suborci branitelji i dragovoljci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i brojni drugi štovatelji njihovog lika i djela u domovinskom ratu.
Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine u Donjim Mamićima – Ledinac, općina Grude u Hercegovini. Obitelj se 1954. seli u Borovo Naselje, industrijsku četvrt Vukovara gdje Blago završava osnovnu i srednju školu te se zapošljava u Kombinatu 'Borovo'. Nakon prvih izbora politički se aktivira i postaje prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se uključuje u organiziranje obrane. Do pogibije osobno vodi akcije koje zaustavljaju prodore JNA na Trpinjskoj cesti.
Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na vukovarskome Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto '98 zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Danas njegovo ime nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro'.
General bojniku Blagi Zadri u ime grada Vukovara počast su odali gradonačelnik Željko Sabo i zamjenik gradonačelnika Željko Pinjuh.

 Nakon polaganja vijenaca Svetu misu zadušnicu za general bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u domovinskom ratu služio je fra Vjenceslav Janjić u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, a zatim je kod spomen-biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti održan prigodni program pod nazivom „Heroj Trpinjske ceste".
Alfred Hill rođen je u Vukovaru, a prije domovinskog rata obavljao je pravničke poslove u Hrvatskim šumama, UŠP Osijek.
Bio je 1. zapovjednik Vojne policije 204. Vukovarske brigade, poginuo u obrani Sajmišta u Vukovaru. Danas njegovo ime nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije OS RH 'Bojnik Alfred Hill' u Zagrebu.
Bojniku Alfredu Hillu u ime grada Vukovara počast je odao izaslanik gradonačelnika i njegov zamjenik Željko Pinjuh.