ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

0

siroki_grad_dan_nagradeŠiroki Brijeg – Nakon himne ‘Lijepa naša’ u izvedbi ženske klape ‘Diva’ na samom početku Svečane sjednice Gradskog vijeća održane u povodu Dana grada Širokog Brijega, nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Predsjednik Topić je govorio o radu Gradskog vijeća u proteklih godinu dana istaknuvši da je održano devet sjednica, te odličnu suradnju s vijećnicima i gradonačelnikom Mirom Kraljevićem. Izvješće o radu gradonačelnika Mire Kraljevića i ove godine prikazano je u formi 10-minutne video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, ali i projekti koji se planiraju raditi u budućnosti, te je skrenuta pozornost na nepravednu raspodjelu javnih prihoda i nedostatna proračunska sredstva za ostvarenja zacrtanih ciljeva i planova, kao i na sve objektivne poteškoće s kojima se svakodnevno susreće Grad Široki Brijeg. Gradonačelnik Miro Kraljević je istaknuo da je nekoliko privatnih poduzetnika iskazalo zainteresiranost za otvaranjem novih pogona u poslovno-industrijskih zonama, te da im gradska tijela vlasti stoje na raspolaganju.

Zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Ševo u svom obraćanju zahvalio je Gradskim tijelima vlasti na povratu dijela imovine koja je oduzeta franjevcima u vrijeme komunizma. „Budite sigurni da ste učinili veliki sudbonosni potez jer ste upravo vi nakon 70 godina opravdanog ali uzaludnog očekivanja sprali jedan dio velike sramote koje su iza sebe ostavili ateistički i komunistički lažni ideolozi“, rekao je zamjenik provincijala dr. fra Ivan Ševo.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i dr. Mladen Karlić gradonačelnik Vinkovaca grada prijatelja i Bariša Čolak predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH.

Na temelju Odluke Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Grada Širokog Brijega ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb grada Širokog Brijega“ dodijeljena su Glazbenoj školi Široki Brijeg (u ime Glazbene škole javno priznanje primila je ravnateljica Tonćika Kolobarić), dr. Milijanu Sesaru profesoru na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Ivanu Gilji liječniku i profesoru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Zdravku Mamiću nogometnom dužnosniku menadžeru i izvršnom predsjedniku Građanskog nogometnog kluba ‘Dinamo’. U ime dobitnika nazočnima se obratio Zdravko Mamić koji je u svom emotivnom govoru zahvalio na dodjeli javnog priznanja i pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda u BiH.

”Dinamo je institucija. Godine 2011. obilježili smo 100 godina kluba, a Grad Zagreb nam nije dao nikakvo priznanje! I sada dođem u Široki Brijeg, u drugu državu tako da kažem, i ovdje dobijemo javno priznanje! Širokobriježani, pokazali ste veliku hrabrost dodijelivši mi ovu nagradu. Da, bio sam u zatvoru, mnogi se sada odaljuju od mene, ali vi ste baš u ovom trenutku meni dali javno priznanje – od srca vam hvala”, rekao je između ostaloga Zdravko Mamić.

Premijerno je prikazan dokumentarni film ‘Široki Brijeg – kulturno, športsko i gospodarsko središte’. Scenarista ovog 16-minutnog filma je dr. sc. Drago Martinović, a film je rađen u produkciji širokobriješke produkcijske kuće ‘Kadar’. Važno je napomenuti da je film rađen u HD rezoluciji, te da je preveden na engleski jezik.
Prije svečane sjednice Gradskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa) za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Svečanost obilježavanja Dana grada i blagdana Velike Gospe s tri glazbena broja upotpunila je ženska klapa ‘Diva’, a program je vodio Marinko Karačić novinar Radio postaje ‘Široki Brijeg’. Svečanu sjednicu uživo je prenosila Radio postaja Široki Brijeg, a sjednica se mogla pratiti i putem interneta na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega (vrelo www.sirokibrijeg.ba).