Održana tradicionalna manifestacija „Na temeljima bazilike naše“

Održana tradicionalna manifestacija „Na temeljima bazilike naše“

Održana tradicionalna manifestacija „Na temeljima bazilike naše“

0

Široki Brijeg – Mokro – Svetom misom na ostatcima ranokršćanske bazilike (V. –VI. st.) koju je predvodio fra Vendelin Karačići prigodnom pučkom veselicom, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Širokog Brijega i gradonačelnika Mire Kraljevića u Mokrom je održana tradicionalna manifestacija „Na temeljima bazilike naše“.

Mokro 2015
Mokro 2015

Kao veliki zaljubljenik i poznavatelj bogate kulturno-povijesne baštine, fra Vendelin je nakon misnog slavlja na ostatcima ranokršćanske bazilike (V. –VI. st.) govorio o kulturno-povijesnom kraju ovoga kraja i Mokrane i njihove prijatelje pozvao da čuvaju svoju starinu i istu njeguju za naraštaje koji dolaze.

Na samom početku kulturno-zabavnog programa nazočne su pozdravili u ime domaćina Slavica Ćužić, predsjednica KUD-a Mokro i gradonačelnik Miro Kraljević.
Najmlađi članovi KUD-a Mokro otvorili ovogodišnji kulturno-zabavni program. Ples, ganga i bećarac najmlađih bili su pravo jamstvo kako hrvatski običaji i tradicija ovdje neće nestati, već su duboko ukorijenjeni u pučanstvu ovoga kraja.
Osim članova KUD-a Mokro svojim koreografijama, pjesmama i plesom predstavili su se i članovi HKUD-a Hercegovac iz Širokog Brijega, HKUD-a Biloševica iz župe Rasno-Dužice, HKUD-a Brda iz Izbična, HKUD-a Ivan Krstitelj iz Ružića, te posebni gosti iz središnje Bosne, članovi KUD-a Topala iz Nadioca pokraj Viteza.
Uz roštilj, janjetinu i hladno piće svi posjetitelji su se mogli okrijepiti u obližnjim šatorima i veseliti se sa svojim najbližima i dragim gostima, dok su najmlađi bili zaokupljeni bogatom tombolom. Ova pučka veselica završila je kasno u noći pjesmom popularnih Mokarskih tamburaša.
vrelo www.sirokibrijeg.ba