OTKRIVANJE SPOMENIKA MINISTRU GOJKU ŠUŠKU

OTKRIVANJE SPOMENIKA MINISTRU GOJKU ŠUŠKU

OTKRIVANJE SPOMENIKA MINISTRU GOJKU ŠUŠKU

0

Otkrivanje spomenika našem ministru Gojku Šušku 31. svibnja, u povodu 10-te godišnjice smrti, je središnji događaj ovogodišnjih Svibanjskih sjećanja.

thumb_gojko_susak_spomenikSpomenik hrvatskom velikanu Gojku Šušku dužna je zahvala čovjeku uz dr. Franju Tuđmana najzaslužnijem za ostvarenje i obranu hrvatskoga sna o slobodnoj samostalnoj državi i dostojna poruka naraštajima…
Spomenik hrvatskom velikanu Gojku Šušku dužna je zahvala čovjeku uz dr. Franju Tuđmana najzaslužnijem za ostvarenje i obranu hrvatskoga sna o slobodnoj samostalnoj državi i dostojna poruka naraštajima. Tragajući za kiparskom formom kojom bih mogao izraziti taj smisao, odlučio sam se za stojeću portretnu figuru – simbol što ističe upravo onu sanjarsku dimenziju Šuškove osobnosti, koja je vodila i vojnika u njemu. Želio sam napraviti ne samo fizički nego i duhovni portret čovjeka koji je, povezavši iseljenu i domovinsku Hrvatsku, u dramatičnim i presudnim trenutcima obrane same egzistencije našega naroda stvarao pobjedničku vojsku i njome upravljao.

Čvrsto stojeći, istodobno pokrenut vjetrom Duha, iskoraknuo je položivši desnu ruku na srce što je čitav život kucalo za Hrvatsku. Dinamična modulacija kipa „ogrtač" je plamtećeg žara ljubavi za Domovinu po kojoj pred nama evo stoji živi Šušak, i kojemu skupa s piscem kličemo: „Blažene oči koje su te vidjele !".

Kuzma Kovačić, autor spomenika

www.sirokibrijeg.ba