PREDSTAVLJAMO
Home Kultura OTVORENA IZLOŽBA DUBROVČANKE ANABEL ZANZE I PREDSTAVLJENA KNJIGA KOST I GOZBA AUTORA IGORA ZIDIĆA
OTVORENA IZLOŽBA DUBROVČANKE ANABEL ZANZE I PREDSTAVLJENA KNJIGA KOST I GOZBA AUTORA IGORA ZIDIĆA

OTVORENA IZLOŽBA DUBROVČANKE ANABEL ZANZE I PREDSTAVLJENA KNJIGA KOST I GOZBA AUTORA IGORA ZIDIĆA

0
0
thumb_fra_galerija_zidicŠiroki Brijeg – Pjesma „Sa Širokog zvona zvone" u izvedbi klape Hrvoje, bila je uvod u izložbu likovnih radova Dubrovčanke Anabel Zanze održanoj u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu. Ovo prva izložba Anabel Zanze u širokobriješkom hramu umjetnosti, iako je do sada svoje radove izlagala u nekoliko poznatih galerija. Sa svoja 32 likovna ostvarenja širokobriješki poklonici, mogli su se upoznati s jednim novim pristupom ovoj grani umjetnosti.

„Umjetnica je izabrala poseban način izražavanja preko slikanja slova, odnosno pisanje slike. No danas je tu i čovjek kojem možemo zahvaliti na stotine potpora koju je učinio za našu galeriju. Ne čudite se, pa mi smo u ovoj prostoriji do sada vidjeli preko 220 raznih izložbi. Zato sam ponosan što danas tu možemo predstaviti i knjigu dragog nam gosta Igora Zidića", rekao je umjetnički voditelj galerije Vendelin Karačić. „To je to! To je težnja da se izbrišu granice izričaja. Ovo je primjer spajanja književnosti i likovne umjetnosti. Tu su došli do izražaja kriteriji ljepote i kreativnosti, ali se ukazao i prostor tajanstvenosti", rekla je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Helena Lončar, te proglasila izložbu otvorenom.

Predrag Kožul, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, rekao je kako su počašćeni što su u prigodi predstaviti knjigu Igora Zidića u Širokom Brijegu. O knjizi „ Kost i gozba" autora Igora Zidića, govorila je predsjednica društva književnika HB Marina Radić-Kljajo. „U njegovom stvaralačkom zanosu pjesme postaju često slike, a slike pjesme. Ciklus pjesama nadahnut slikama i likovnim stvarateljima pjesnički je raritet u hrvatskoj književnosti. Jedna od pjesama Slika u ruci živo je implicirala pobješnjeli eros zaustavljen u požudnom pogledu strasti, ali i eksplicirala kako likovna umjetnost isijava snagu svoga tvorca. S ovim svojim životom , pjesničkim djelom Igor Zidić pokazuje se vještim kapetanom duge plovidbe riječi, što manevrima istih prebrođuje životne bure i poziva na plovidbu u hrvatske riječi i hrvatsko more, poput ovih: „More je tvoja Riječ, I riječ je tvoja mreža", rekla je pored ostalog Kljajo-Radić.

„Kost i gozba" su ustvari odabrane pjesme koje su nastale od 1957. do 2011. godine ovog iznimnog pisca. Igora Zidića predstavljač Milan Bešlić uspoređuje s ocem hrvatske knjižvnosti Marulićem. Zapravo obojicu smatra čuvarima hrvatskoga jezika. Na kraju je Zidić počastio sve nazočne, čitajući nekoliko pjesama iz svoje zbirke pjesama.

www.sirokibrijeg.ba

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA