Otvorena izložba kiparskih i slikarskih djela Sonje i Zdenka Jurišića

0

ŠIROKI BRIJEG – Izložba radova akademskog kipara Zdenka Jurišića i akademske slikarice Sonje Jurišić-Nikolić iz Travnika, inače bračnog para, otvorena je u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu u srijedu navečer, a posjetitelji će je moći pogledati do 3. lipnja. Kipar Jurišić predstavio se s 12 kiparskih, pretežito sakralnih radova, te s tri slike, dok je Sonja Nikolić-Jurišić izložila svoje slike pod naslovom “A gdje je čovjek?”. Izložbu je predstavio povjesničar umjetnosti iz Sarajeva Vojislav Vujanović, koji je inače ovu izložbu popratio zasebnim stručnim osvrtima, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

 

A gdje je čovjek?
Izložba je bila jako zanimljiva za same posjetitelje. Sonja Jurišić-Nikolić niti na jednoj od svojih slika nije stavila potpis, nego otisak svog prsta. Na početku izložbe njezinih slika, umjetnica je stavila crno platno kao podlogu slike i paletu boja na koju su posjetitelji mogli ostaviti otisak prsta, odnosno utisnuti sebe, kako je kazao Vujanović, te time ostaviti trag i pokazati koliko su kao pojedinci sačuvani kao čovjek u današnjem svijetu tehnologije, koliko su uspjeli sačuvati ljudskosti. A izložba završava slikom umjetnice na kojoj je samo crno platno s otiskom njezina prsta. Za publiku je tu bio i monitor gdje je svatko, koliko je želio i koju je sliku želio, mogao isprintati i tako ponijeti trajan zapis i lijepu uspomenu s izložbe.
“Zašto su slike na CD-u i zašto je moj potpis otisak prsta? Upravo zato što živimo u tehničkom svijetu i sama sam dio izgubljenosti u njemu i ne prihvaćam previše ništa novo što se događa. Svjesno to odbijam, je li to dobro ili nije, htjela sam zadržati ljudsko u sebi, i to tražim i od vas. Zato ostavite trag prsta”, kazala je Jurišić-Nikolić zahvalivši svima onima koji su pomogli da njihova djela vidi publika u Širokom Brijegu.

“Umorni anđeo” i “Lik anđela”
Govoreći o djelima Zdenka Jurišića, Vujanović je kazao kako on predmete vidi u njihovu stvarnom ozračju, u punini njihove predmetnosti, u jasnim vizijama, bez mistifikacija.
“Tako viđen svijet se svodi u umjetnikov egizstencijalni kondenzat iz kojega se oblikuje njegovo životno iskustvo ili filozofija razumijevanja svijeta. To razumijevanje svijeta se prevodi u drugo, više stanje, vjersko osjećanje, kao osobna strana razumijevanja svijeta kao božanske tvorbe”, istaknuo je Vujanović. Jurišić za svoja zanimljiva kiparska djela koristi biljna ili vunena vlakna, gips, žicu, drvo, staklo…Na izložbi su izložena njegova djela “Alegorija”, “Strašilo”, “Anđeo”, “Umorni anđeo”, “Lik anđela”, “Žena”, “Par”, “Posljednja večera” itd. Mnoga njegova kiparska i slikarska djela izvedena su na javnim površinama i crkvama naše zemlje.

Andrijana Copf