PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Piva na Theresienwiese
Piva na Theresienwiese

Piva na Theresienwiese

0
0

OCTOBERFEST BEZ PUŠENJA

octoberfest_smokingMunchen – Posjetitelji svjetski poznatog Oktoberfesta – pivskog festivala uskoro će biti iznenadjeni ako se donese odluka o zabrani pušenja. Stanovnici grada glasovali su za zabranu pušenja.

Na referendumu održanom 4. srpnja, 61% birača u Bavarskoj podržava zabranu. Prema novim pravilima, od 1. kolovoz pušenje će biti zabranjeno u svim barovima, kafići i restorani – i, od 2011, te u šatorima na popularnom Oktoberfesta.

"To je pokazatelj da Bavarci žele smoke-free okoliš – zdravlje i mlade trebaju biti  ispred duhanskog lobija" kaže Sebastian Frankenberger 28, šef antipušačke kampanje koja je pokrenula referendum.

 

Novi bavarski zakon nameće ograničenja na pušače u Njemačkoj. Vlasnici bavarskih restorana i kafića kažu da će zabrana pušenje dovesti do zatvaranja lokala. "Mali barovi, a posebno pivnice, neće preživjeti, a brojni kafići i restorani će izgubiti klijente", kaže Monika Poschenrieder, voditeljica lokalnog hotela i restorana u bavarskom spa gradu Bad Tölz. "Pušači bi trebali imati pravo na posebnu prostoriju, umjesto da budu protjerani van – to je stvarno teško u hladnim zimskim danima", kaže ona. Bavarske ugostiteljske udruge upozoravaju da će zabrana pušenja uzrokovati 30% manji prometu.

Nakon glasovanja u Bavarskoj, političari u Berlinu apelirali su za zabranu pušenja u cijeloj državi. "Postoji nekoliko različitih kontradiktornih zakona o pušenju u Njemačkoj", kaže Karl Lauterbach, zdravstveni glasnogovornik manjeg koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke. "Ako želite zabranu pušenja onda morate nametnuti strogu zabranu za cijelu zemlju, poput zabrane u Bavarskoj, koji je bez iznimke", kaže on.

Lauterbach kaže da će se usvojiti koncenzus u zakonodavstvu za strožiji zakon o pušenje, uvjeren da će biti državna zabrane u sljedećih nekoliko godina. Takva zabrana će udariti znatan dio stanovništva Njemačke. Prema vladinim podacima, 33% odraslih u Njemačkoj puši cigarete. Iako je silazni trend, broj umrlih od pušenja i dalje jako zabrinjava: 140.000 Nijemaca umire od uzroka povezanih s pušenjem svake godine i procjene ukazuju na to da pasivno pušenje uzima još 3.300 života godišnje.

Prema zakonu iz 2007, pušenje je zabranjeno u svim njemačkim vladinim zgradama i javnom prijevozu diljem zemlje. Osim toga, Njemačkih 16 saveznih država su odgovorne za svoje vlastite zakone o pušenju, što je i dovelo do zbunjujućih različitih regionalna pravila.

Frankenberger i druge antipušačke udruge sada pokušavaju skupiti podršku kako bi dobili sve njemačke regije da se odluče za zabranu. "Bio sam iznenađen koliko ljudi odobrava nova ograničenja pušenja u Bavarskoj", kaže Frankenberger. "To pokazuje da je Njemcima stalo do javnog zdravlja – Bavarska je samo prvi korak."

Kako Njemačku napada toplinski val, s temperaturama do 38 C stupnjeva, Bavarci nalaze utjehu u činjenici da pivo i dalje teče, čak i ako se mora pušiti vani zatežući svoje lederhosen.

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA