Podmilačje: Sv. Ivo

Podmilačje: Sv. Ivo

Podmilačje: Sv. Ivo

0

"ZA BLAGDAN SVETOG IVE OČEKUJEMO DOLAZAK VIŠE OD 100 TISUĆA HODOČASNIKA"

podmilacje_zvona_3Za vrijeme misnog slavlja na blagdan sv. Ive blagoslovit će se pet zvona koja su za crkvu darovali vjernici i tvrtke.

Pripreme za proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju kod Jajca teku "punom parom", a u dva dana, koliko se slavi ovaj svetac, očekuje se posjet više od 100 000 hodočasnika iz BiH i zemalja EU-a. Za vrijeme misnog slavlja blagoslovit će se pet crkvenih zvona namijenjenih za crkvu koja već dobiva krovište, a darovali su ih vjernici i tvrtke. Prošle godine za blagdane sv. Ive ispečeno je u Podmilačju 600 janjaca i 2,5 tone ćevapa.

 

 

crkva_podmicje_sv_ivo_2Podmilačje je jedno od najstarijih svetišta u BiH. Tijekom cijele godine ovdje dolaze hodočasnici iz raznih zemalja, a posebno posjećeno na blagdan sv. Ive. Odmah na ulazu u svetište primjećuje se radno ozračje. Užurbano se radi na izgradnji podhodnika koji povezuje svetište s desnom stranom rijeke Vrbas. Na najvećem tornju u Bosni, u sklopu kojega je i crkva, radnici već postavljaju krovište. – Zadovoljstvo mi je reći da je svetište posjećeno tijekom cijele godine. Nedavno smo imali hodočasnike iz Njemačke, Švicarske, Austrije. U poslijednje vrijeme sve više se prave turističke destinacije iz Međugorja prema Podmilačju. TIsuće vjernika pješačit će prema Podmilačju tražeći pomoć i blagoslov sv. Ive. Mnogi ozdrave, riješe životne probleme i budu zahvalni. Istina, mi smo imali evidenciju o milostima koje su vjernici dobili od sv. Ive, međutim, u ratu sve je nestalo, kaže fra Zoran Mandić, župnik župe Podmilačje. Posebno je zanimljivo da se ovdje već drugu godinu rađa više djece nego što umire starijih osoba. – Prije dvije godine imali smo 30 krštenja više nego sprovoda. Prošle godine također je ta brojka bila veća za 10. Imamo 500 djece od jedne do 15 godina.

 

sv__ivo_podmilacje4Podmilačje ima školu gitare, 80 framaša, HKUD "Sv. Ivo", sportske
timove… HKUD "Sv. Ivo" gostovao je na Ðakovačkim vezovima,
Uskopaljskoj smotri folklora itd. Samo u svibnju imali smo više od 26
autobusa koji su dovezli hodočasnike. Stigla nam je i skupina biciklista
iz Graza koji su na putu za Međugorje svratili u Podmilačje. Za njih
smo organizirali i sv. misu na njemačkom jeziku, kaže fra Zoran. Za
blagdan sv. Ive za vrijeme misnog slavlja blagoslovit će se pet zvona
koja su za crkvu darovali: Cemex iz Hrvatske, Hodočasnici iz
Kotor-Varoši, obitelj Frane Dramca i Boška Barišića (poduzeće Komotin),
Obitelj Dujić iz Jajca (poduzeće Metalmont) te vjenici. Zvona će se
pokretati na najmoderniji način, uz pomoć tzv. linearnih motora i bit će
prva ove vrste u BiH.

www.zupa-podmilacje.com