Prvi hrvatski general Blago Zadro

Prvi hrvatski general Blago Zadro

Prvi hrvatski general Blago Zadro

0

blago_zadroPromocija knjige „Prvi hrvatski general Blago Zadro", autora Ivice Radoša i Zorana Šanguta, održati će se 1. prosinca 2011., u Novinarskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2, u Velikoj dvorani, na prvom katu, u 19.00 sati.

 

Knjigu će, uz autore, predstaviti Stipo Mlinarić- pripadnik vukovarskog Turbo voda i prof.dr. Zdravko Tomac- potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991.


Blago Zadro: Dva desetljeća od smrti legendarnog zapovjednika Trpinjske ceste

Dva su desetljeća od pogibije Blage Zadre, jedne od legendi Domovinskog rata. Rođen u Hercegovini, život dao Vukovaru. Iznad svega je volio svoju Hrvatsku. U znak sjećanja na njega i sve druge pale hrvatske branitelje prenosimo prigodni članak s portala Dalmacijanews.


"Najradije smo nazivali dvojicu zapovjednika: Blagu Zadru i Ivana Šoljića – Velikog Joea.

Zadro je bio neumoran i činilo se da ništa nije moglo pokvariti njegov optimizam i dobro raspoloženje:

– Dobar dan, gospodine Zadro, Alenka je , sa Radija…
– Hej, bog! Pa kako ste vi danas?
– Ma, ja sam dobro, ali kako ste vi?
– Odlično, nikad bolje!
– Pa, ne bih ja baš rekla da ste 'nikad bolje', kad vam je jutro krenulo deset tenkova na Trpinjsku…
– Ta, idi, molim te… Kako smo razbucali one jučer, razbucat ćemo i ove danas."

Ovaj je razgovor s Blagom Zadrom, legendarnim zapovjednikom s Trpinjske ceste, u svojoj knjizi "Glasom protiv topova" prenijela Alenka Mirković, novinarka radija Vukovara i kolegica Siniša Glavaševića.
Poginuo na današnji dan, prije 20 godina

Alenka je vukovarski pakao preživjela, ali Siniša Glavašević i Blago Zadro nisu. I još mnogi… Blago Zadro je poginuo na današnji dan prije 20 godina, 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, koja je postala simbolom vukovarskog otpora, jer su na njoj zaustavljene i uništene stotine srpskih, agresorskih tenkova.

Kada se Vukovarom pročulo da je poginuo Blago Zadro, i dan danas prepričavaju njegovi preživjeli suborci, bio je to za njih i cijeli Vukovar do tada najteži udarac.

"Taj se gubitak osjetio u kontaktu sa svakim braniteljem ponaosob. Gubitak je svakako bio nemjerljiv ničim do tada. Vukovar je ostao – bez jedne noge. Nije to bio makar koji borac. Nije to bio ni podrumski zapovjednik. To je bio Blago Zadro. Skroman i jednostavan. Uvijek sa svojim ljudima, tamo gdje su i oni,. Na prvoj crti, u vatri i paklu. Njegovo geslo je bilo: kako vama, tako i meni,"
Počiva sa sinom Robertom u Aleji hrvatskih branitelja

Upravo zbog svega ovoga, ali i onoga što se ne može opisati tek u ovih nekoliko crta, a što je rezultiralo da je srpska agresor zaustavljen mjesecima u krvavoj vukovarskoj bitki, Blago Zadro jedan je od junaka Domovinskog rata.

Blago Zadro posmrtno je odlikovan činom general bojnika. Zajedno sa najstarijim sinom Robertom, koji je poginuo nekoliko mjeseci kasnije kod Kupresa, počiva na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

http://hrsvijet.net/