Smeta im hrvatska zastava

0

thumb_matija_vujica_neum_zastava_1200

Još jedan festival u Neumu odrađen uspješno. Lista izvođača i pjesme su bile prilagođene ovom najopuštenijem festivalu koji ne dijeli nikakve nagrade. Neno Belan i Klapa More sa izvrsnom obradom ‘2 bracanina, Gustafi u novom istarskom aranžerskom zvuku, grupa Kamen i Fortuna koji produciraju u Širokom Brijegu, Trio Gušti, Mate Bulić, poseban program na električnom cellu Ane Rucner, međumurski brass etno Žiga i Bandisti….
Puno gledalište uživalo je na plaži hotela Zenit. Još dok je Matija Vujica držala hrvatsku zastavu u publici su bili šaljivi komentari ‘sad će na federalnoj televiziji biti reklame ili intermezzo’, i zaista, odmah se počelo pričati da su za vrijeme matijinog nastupa kamere snimale more, palme, čamce i sl.
No, kvalietno vino i morske delicije izrodile su nove ideje: kako je ekipa sa FTV-a zaprijetila da Matija ubuduće ne može nastupati na Etno Nemu, organizatori će pozvati druge televizije, Pink, OBN, BHT, HTV ili možda MTV adriju. Pa neće ovaj festival biti ucjenjen od nekih ‘režisera’ ili urednika sa alipašina polja….

Producentski dvojac iz Zagreba koji odabire izvođače, Jurica Pađen i Tomislav Šojat nije iskusan u ovim igricama federalne televizije, no, imaju vremena za naučiti. Etno fest Neum će zbog svoje forme, mjesta i vremena održavanja zasigurno postojati i izbacivati nove hitove.
foto: Siroki.com
 

 

 

…..Cenzurirana Vujica s hrvatskom zastavom

Sarajevska Federalna televizija u izravnom je prijenosu neumskog Etnofestivala umjesto Matije Vujice ogrnute hrvatskom zastavom vrtjela kadrove obale i publike.

“Zgrožena sam! Pretpostavljam da ne bi bilo nikakvih problema da sam se na pozornici ogrnula američkom zastavom, a užasava me činjenica da je hrvatska zastava koju sam pjevajući razvila šefovima nacionalne bosanske televizije nepoželjna te da je zbog tog poteza moj nastup cenzuriran, uz poruku da ubuduće više nisam dobrodošla na Neumski festival”, komentirala je Matija Vujica za Jutarnji list.

Izvodeći pjesmu Jurice Popovića Ljubim kamen svoj s grupom Gracija, poznatoj su pjevačici i kreatorici zastavu dodali iz publike, a ona je ogrnuvši je nastavila nastup. Za cenzuru je saznala tek nakon što je sišla s bine.

Ismeta Dervoz, šefica redakcije specijalnih projekata FTV-a izjavila je za Jutarnji kako “nije u redu da gospođa Vujica koristi medij Federalne televizije na način koji bilo koga u našoj zemlji može zasmetati”.

Najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990, osudile su takav potez javne televizije Federacije BiH, koja bi trebala jednako zastupati interese svih triju naroda u BiH, piše Jutarnji list. ….